Пирински: Реалният проблем е грубото нарушаване на Конституцията

Георги Пирински коментира горещите политически теми около прокуратурата и дали най-накрая ще се сформира правителство.

„Изглежда ми като някаква конструкция да скрие дълбоките различия, които съществуват. Една измъчена претенция, че съчетание на 3 или 4 парламентарни групи може с някаква степен на достоверност да застане пред хората и да каже ето ние представляваме онази коалиция, която може да понесе цялата отговорност за конституционните промени, каквито се счита, че трябва да бъдат направени“, каза бившият министър на външните работи и бивш председател пред Bulgaria ON AIR.

„Реалният проблем е грубото нарушаване на Конституцията. Вместо да приказват „дайте да пишем Конституция“, нека да предприемат действия. Има поне три комисии, които създадоха и трябва без всякакво отлагане да се заемат с това позорно, безобразно разпадане на прокурорската институция“, каза Пирински.

„Какво стана онзи ден? Демерджиев застана пред НС, каза, че има по необясними причини задържано производство с години, знакови дела. Когато парламентът чуе такива неща от министъра на вътрешните работи, трябва веднага да свика една или друга комисия или пък председателят на парламента има правото да предложи временна комисия, която е предвидена в правилника, да се занимае с цяла серия от въпроси“, каза Пирински.

„Като се започне с първия въпрос към Гешев: Кой Ви се обади сутринта, когато се прибрахте, кой Ви прави тези предложения да сте посланик в Турция. На Сарафов да се зададат въпросите: Какви данни имате и можете ли да твърдите пред отговорна комисия, че е заявено на тази оперативка, че е пуснат запис на един магистрати пред участниците, че има 150 записа на магистрати и на политици“, обясни бившият председател на НС.

„Не мога да си представя, че някой нарушава духа на Конституцията и това не е основание за съдебна отговорност“, категоричен е той.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *