Потопът в Царево: Морето изхвърли на крайбрежната алея труп, още търсят две жени

Над 300 литра на квадратен метър дъжд се изля в района на Царево и Лозенец.

„Съболезнования на близките. Току-що приключиха докладите от всички населени места. В Синеморец още няма ток, там река Велека продължава да излиза от коритото си, така че пътят за Синеморец е затворен. Трябва да изчакаме реката да се изтече, устието на реката е отворено, което ще рече, че засега няма да се налага да взривяваме пясъчните места“, каза кметът на Царево Георги Лапчев за „България сутрин“.

Той поясни, че в Резово също няма проблеми.

Още по темата

6 сеп 2023 07:30

53

5 сеп 2023 18:55

26

„Имаме заповед питейната вода да не се пие, въпреки че няма причини да се притесняваме, но превантивна мярка. Не бива да се влиза в морето. Малко по малко започва да се нормализира обстановката в цялата община. Най-тежко е положението в село Кости, там водата много се разля. В 18:00 ч. очаквам следващия щаб, очаквам директора на ОДМВР – Бургас, на пожарната служба, на „Гранична полиция“, допълни Лапчев в ефира Bulgaria ON AIR.

Продължава издирването на двама човека.

„Всички щети ще бъдат отстранени много бързо, но човешкият живот не може да се замени. И има категорично една жертва – това е мъж, чието тяло морето изхвърли на крайбрежната алея, имаме 2 жени в неизвестност, за които все още нищо не можем да кажем. Те не са открити и ако времето позволи – ще спуснем водолази. Дори не можем да установим колата, с която са паднали“, подчерта кметът на Царево.

За него вчерашният ден е „безпрецедентен воден Ад“.

„Гледахме статистиките, имаме абсолютен рекорд на валежите, които паднаха. Всички останали заигравки за непочистени дерета, корита са гнусни политически заигравки и не прави чест на абсолютно никого да се захваща за тази тема, особено когато имаме жертви. Категоричен съм, че не може и да става дума за това. Единственият проблем за нашата община беше огромното количество вода, което се изля“, коментира Георги Лапчев.

А всеки, който е потърсил помощ, е получил такава.

„Нямаме електричество в няколко зони, но това е умишлено от съображение за сигурност, защото електротаблата се намират под вода. Всички онези, които са били притеснени, че няма ток, са настанени в други хотели за сметка на общината, нахранени са, имат и вода. Ще направим дарителска кампания и предварително благодаря на всеки, който ще помогне“, добави той.


 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *