Почина Николай Примов – председател на Сдружението на творците с увреждания


Почина Николай Примов - председател на Сдружението на творците с увреждания

Снимка: БГНЕС

Председателят на Сдружението на творците с увреждания в България (СТУБ), известен и като единствения полусляп художник на стъклописи в Европа, Николай Примов загина при нещастен случай, съобщи партньорката му Десислава Караиванова.

Инцидентът се е случил във вторник, в землището на мездренското село Царевец, информираха и от полицията във Враца.

Примов беше на 58 години, а aвторските му работи в момента са в селекцията за Наградата Чарлз Еманюел Шелфхаут (Charles Emmanuel Schlefhout Prize) на белгийската асоциация The Art and Low vision.

След катастрофа на 1 ноември 1991 г. Николай Примов губи зрението си почти напълно, но продължава да твори и е обявен за единственият полусляп художник на стъклописи в Европа. Създава СТУБ през 2017 г. с цел физически предизвиканите хора да имат по-устойчиви възможности да творят и работят. С Алберто Стайков поставят основите на сетивната фотография в България, пише БТА.

Примов е познат и с участието си в реклами и кинопродукции – “До смърт” (Until Death, 2007), “В сърцето на машината” (In the Heart of the Machine”, 2022) и често се шегуваше, че винаги го избират да играе злодей. Една от последните му идеи е да създаде кастинг агенция специално за хората с увреждания. До последно позира с образователни цели пред художници в столичните училища и академии.

Поклон пред паметта му!

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *