Продължава поскъпването на храните

Храните продължават да поскъпват. Това показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Въпреки че за последната седмица общият индекс за цените е по-нисък, от началото на годината той се е увеличил с почти 3%.

Най-сериозно за последната седмица са поскъпнали морковите – с 12,4%, и зелената салата – с малко над 10 на сто.

Поевтинели са вносните домати с 10,6%, краставиците с 9,9 на сто и яйцата с 5%. Най-високи остават цените на храните в Силистра, Пловдив и София.

Пловдив е сред градовете с най-високи цени на храните у нас. Кашкавал „Витоша“ удря 20 лева за килограм, олиото е 5 лева. Яйцата са най-скъпи в София – 46 стотинки на едро, а бобът в Силистра – 5,52 лева за килограм.

Сред продуктите, които се очаква да продължат да поскъпват през следващите седмици, са картофите и лука. Това каза директорът на Комисията по стокови борси и тържища в предаването „Говори сега“.

„Аз не си спомням през последните 15 години да сме видели такава цена на зрелия лук. Лоша е и реколтата от картофи в Германия, затова имаме проблем и с картофите, на практика Германия е много голям производител на лук и картофи и там ако има лоша реколта, започва в цяла Европа да има проблеми“, заяви Владимир Иванов, директор на Комисията по стокови борси и тържища.

За последната седмица картофите на едро са с почти 4% по-скъпи, увеличение има още при боба, кравето сирене и маслото.

По-евтино се продават бананите, брашното тип 500 и оризът. В предаването „Денят започва“ по БНТ финансовия анализатор Мика Зайкова коментира създадения от правителството сайт за цени на храните.

„Стоките в малката кошница продължават да поскъпват, този сайт е хубаво нещо, информира ни, но не върши работа“, коментира Мика Зайкова, икономически анализатор.

Според нея единственият вариант цените наистина да тръгнат надолу е да се повиши контрола над търговците.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *