Протест в София срещу „трансфобското решение на ВКС“

Около 200 човека, сред които и трансмомичето Емили Йорданова, по-известна като Емили Тротинетката, се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Те протестират срещу решението на Върховния касационен съд за забрана на смяната на пола. Забраната на съда се отнася за юридическата смяна на пола, а не за физическата.  

Протестът пред Съдебната палата към този момент протича мирно. Хората издигаха лозунги против решението на ВКС.

„Това не е психично заболяване, ние сме хора. Искаме като всички останали да можем да живеем спокойно“, заяви един от протестиращите.  

„Трансфобията убива, властта прикрива“, това скандираха още присъстващите на мирния протест.

Още по темата

21 фев 2023 09:22

43

11 фев 2023 19:47

206

5 юли 2022 13:51

97

“При излизането на решението аз и партньорът ми обикаляхме града плачейки”, добави друг протестиращ.

Някои от хората определиха решението на ВКС като вид правен абсурд, предаде „24 часа“.   

„Това е дъно, което аз като юрист, не приемам. Трябва да се мобилизараме още повече, няма да оставим нещата така и ще продължим да се борим“, заяви юристът Зорница Любенова.  

На 20 февруари Общото събрание на Гражданска колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.“ 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *