Проф. Тагарев: Страхът е важна част от пропагандната стратегия на Кремъл

Беларус е част от войната още от първия ден на мащабната агресия.

„Беларус вече става неизбежно и цел, ако Путин реши да използва такова ядрено оръжие, разположено на нейна територия. Не мисля, че Путин има готовност да използва ядрено оръжие“, заяви бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му експертите смятат, че това няма как да се случи скоро, но това не би трябвало да ни успокоява.

„По-добре да не го прави, защото ще понесе много големи загуби. Путин от тази гледна точка е рационален и се страхува за кожата си. Това потенциално разполагане на ядрено оръжие в трети страни е в нарушение на договора за неразпространение на ядрено оръжие. Путин направи това обявление, след като Си Дзинпин си тръгна от Москва. От техните разговори стана ясно, че двете сртани не могат да разполагат ядрени оръжия в трети страни“, обясни гостът.

Той цитира наблюдатели, които считат, че Путин се е почувствал дори унизен от поведението на Си и това е реакция, с която да му каже: Ще си правя каквото съм решил.

„Си е партньор на Путин, Китай споделя руските позиции за еднополюсния свят, имат общи виждания. Китай има пряк икономически интерес да използва Сибир като източник на суровини за своята икономика. Но по други въпроси имат сериозни разминавания“, посочи проф. Тагарев.

Според него военновъздушните ни сили получават изключително внимание, откакто Румен Радев е президент на страната.

„И днес говори за заместващи изтребители. Президентът и служебният министър виждат себе си като експерти, а политиците трябва да решат дали да ги послушат и дали да похарчат още 1,5-2 млрд. лв. за изтребители“, каза той.

Проф. Тагарев е на мнение, че Путин подема нови пропагандни тези и подхранва петите колонии, които са по много страни в света и започват да раздухват истерия, за да спадне подкрепата за Украйна. Сплашват се демократичните общества и се всява напрежение.

Страхът е важна част от пропагандната стратегия на Кремъл, обърна внимание бившият военен министър.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *