Путин затяга правилата за медиите за изборите през март 2024 г.

Президентът Владимир Путин затегна условията за медийно отразяване на изборите в Русия преди изборите за президент през март 2024 г., които се очаква да удължат управлението му до 2030 г.

Откакто започна офанзивата си в Украйна през февруари миналата година, Москва силно ограничи свободата на медиите, пише БГНЕС.

Путин – на власт от 2000 г. – все още не е обявил, че ще се кандидатира за пети мандат, но Кремъл заяви, че властта му е без конкуренция.

Според правителствено постановление на журналистите, които не работят в регистрирани от властите медии, ще бъде забранено да участват в заседанията на избирателните комисии.

Само репортери, които „имат право в съответствие с федералното законодателство“ да работят, ще могат да правят снимки и видеоклипове в избирателните секции, се казва в постановлението.

По този начин се забранява достъпът до избирателните секции на блогъри и репортери, работещи за независими медии в изгнание.

По-голямата част от руските независими медии напуснаха страната миналата година, когато властите започнаха масови репресии срещу инакомислието и приеха строги закони за цензура във връзка с конфликта в Украйна.

Но някои медии в изгнание все още имат репортери, работещи в Русия, а регионалните медии също успяха да продължат да правят независими репортажи.

Указът е предназначен да обхване и областите в Украйна, които Русия твърди, че е анексирала.

Според руското законодателство датата на първия тур на президентските избори – които трябва да се проведат през март 2024 г. – трябва да бъде обявена до средата на декември.

През 2020 г. Путин проведе референдум за изменение на конституцията, което му позволява да изкара още два мандата, което означава, че той може да остане на власт до 2036 г. – когато ще бъде на 84 години.

Преди това конституцията изискваше той да се оттегли след изтичането на настоящия му шестгодишен мандат през 2024 г.

Русия позволява само положително отразяване на дългогодишния лидер, а повечето му политически опоненти са в изгнание или в затвора.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *