Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти?

Странни договори с чисто нови сдружения е завещал бившият спортен министър Радостин Василев на наследилата го Весела Лечева. Изпълнението на един от финансираните проекти  съвпада с периода на предизборната кампания на Радостин Василев като водач на ПП в Габрово. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол, твърдят източници на Tribune.bg.

„Борецът срещу корупцията“ е дал на съвсем младото Сдружение „Младежка радост“ договор за 490 953 лв. С тези пари те трябва да организират концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и… Габрово (където водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания).

От данните в Търговския регистър става ясно, че „Сдружение „Младежка радост” – гр. Велико Търново“ има съвсем кратък житейски път. Развитието му е белязано от три знакови дати, които съвпадат с важни моменти за самия министър Радостин Василев.

*8 юни: Слави Трифонов обявява, че оттегля ИТН от кабинета. „Младежка радост” бива учредено.

*13 юни: Радостин Василев и негови сподвижници обявяват оттегляне от ИТН. „Младежка радост” бива вписано в Търговския регистър. На буквално същия ден то подава документи за финансиране на проект. Сдружението хваща „последния влак“ за тези пари, тъй като на 13 юни изтича и срокът за кандидатстване. Шокиращо, въпреки нулевия досегашен опит с каквито и да е проекти, документите им са одобрени.

*1 август: Последен работен ден на Радостин Василев като министър. Договорът на „Младежка радост” бива подписан от ММС. Ден по-късно новият министър Лечева вече е в заварено положение, защото сдружението си има съвсем редовен договор с министерството и в срок до 20 работни дни си чака предплащане до 80% от финансирането – вероятно сума от порядъка на 400 хил. лв. Собственото финансиране, което от „Младежка радост” предоставят срещу безвъзмездната сума от ММС, е в размер на… 1600 лв. за транспортни разходи.

Самият период на изпълнение на договора също може да отвори въпроси – 15.07-31.10. Датите са така фиксирани, че в сравнително краткия им обхват от три месеца и половина със сигурност трябва да се впише едномесечна предизборна кампания. Това беше ясно дори и към онзи момент в средата на юни, когато вотът на недоверие тепърва предстоеше.

По-голямо недоумение обаче будят подбраните градове: София, Велико Търново и Габрово. Последният град в списъка озадачава, защото именно там Радостин Василев поведе листата на „Продължаваме промяната“. За любителите на конспирациите това ще означава, че още на 8-13 юни, тогава действащият спортен министър от ИТН, може да е знаел, че трябва да се съсредоточи не в неговия Плевен, а към не толкова близкия до сърцето му Габрово. Както и че ще е сменил отбора. Това в рамките на конспирацията, разбира се…

За какви дейности е договорът на „Младежка радост“?

Проектът „Спри агресията в себе си на Сдружение „Младежка радост“ гр. Велико Търново“ е по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта за 2022 с тематична област Превенция на агресията сред младите хора“. По него младата организация ще прави по една обучителна дискусия с психолози и треньори в трите града, по един младежки фестивал и по един концерт.

В план-сметката по проекта подробно са разписани парите по отделните пера и не са пестени средства.

Така например водещите на събитията във всеки отделен град ще вземат между 4900 и 6500 лв. По няколко фотографи, оператори и монтажисти ще снимат концертите. Двама „популярни изпълнители“ ще вземат по 15 хил. лв. на участие (или по 45 хил. на човек, ако едни и същи хора пеят навсякъде).

Според план-сметката парите за реклама са 50 хил. лв., като включително трябва да бъдат наети инфлуенсъри. Към днешна дата (1 септември) обаче рекламният бюджет вероятно е непокътнат, защото никъде няма информация за предстоящите в близките месец-два концерти и фестивали.

Кой стои зад „Младежка радост”?

Сдружението, за което, на база датата на учредяване и бързия финансов успех, може да се предположи, че има солиден гръб в Министерството на младежта и спорта, е представлявано от Симона Живкова Петрова и регистрирано във Велико Търново.

На посочения адрес има магазин за осветителни телаНа посочения адрес има магазин за осветителни тела

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *