Румен Радев: Недопустимо е над България да се веят други знамена освен българското

Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българското, заяви в речта си по повод Освобождението на България президентът Румен Радев. В речта си по случай 3 март той припомни, че преди 145 години на днешната дата възкръсва България.

На площад „Народно събрание“ в София започна официалната тържествената заря-проверка по случай 3 март – Националния празник на България.

Ето пълният текст на поздравителната реч на държавния глава:

„Скъпи съотечественици, преди 145 години на тази дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.

За втора година посрещаме празника, докато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болка.

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българския трибагреник.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра – в политика.

Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.

Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България. Благодаря на всички вас, които с присъствието си днес отстоявате историческата истина. Честит празник! Да живее България!“, завърши Румен Радев.

Тържествената заря проверка е кулминацията на честванията на 145 години от Освобождението на България. Преди да произнесе словото си, президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.

Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *