СКАНДАЛНО: Контрабандистът Коце Маца стана политик – ще помага на Стефан Янев

Легендарният контрабандист и бос на черното тото Костадин Хаджииванов – Коце Маца тихомълком се е завърнал в България. След като успешно реши проблемите си с правосъдието и бе свален от списъка с издирваните бандити на Интерпол, където престоя цяло десетилетие, Хаджииванов от няколко месеца е заживял в София, научи „Уикенд”.

Той се е настанил в луксозна къща в баровския столичен квартал „Бояна”, която според наши източници преди това е била собственост на убития бос на пиратските компактдискове Емо Макарона.

За беля първата му публична поява не бе по хубав повод. Коце Маца бе един от стотиците видни българи дошли да си вземат последно сбогом с бившия депутат от ДПС Камен Костадинов.

Като дългогодишен президент на „Беласица” (Петрич), Хаджииванов обясни, че се почувствал длъжен да отдаде почит на Костадинов, който приживе освен политик бе част от Изпълкома на БФС. Облечен в дънки неглиже и семпло сако, криещо солидното му шкембе, Хаджииванов смирено поднесе своите съболезнования на близките на Костадинов.

Повод за завръщането на Коце Маца са ангажиментите му в политиката, разказват запознати. Някогашният подземен бос се е заел активно да помага в предизборната кампания на създадената от него „Партия на зелените”.

За вота на втори октомври слабо известната формация се явява в коалиция „Български възход” с бившия служебен премиер ген. Стефан Янев. Както си му е реда, партията на Хаджииванов е успяла да пласира на челните места в листите доста свои хора.

Едва ли е изненада, че повечето от тях са свързани с крими фигури от Западна България.

Шансът Хаджииванов да им свои хора в задаващият се раздробен парламент, където всеки глас ще е важен не е за изпускане. Все пак, в следващите няколко години предстои усвояване на над 20 милиарда лева от ЕС, а подялбата им зависи от правителството и партиите, които го подкрепят.

Амбициран да помогне на партньора си Стефан Янев, Хаджииванов е активирал всичките си контакти по места. Още повече, че боса на черното тото има сериозен опит по темата. През 2003 г., преди да стане клиент на правосъдието, Хаджииванов се яви на месните избори в родния си Петрич от името на „Партията на зелените”.

След мощна подкрепа в циганската махала е избран за съветник и дори за кратко е шеф на общинския съвет. Очаква се отработената в миналото схема да бъде приложена на втори октомври и за русофилската коалиция на бившия служебен премиер.

При успех, Хаджииванов и неговите хора в листите ще се превърнат в символи на обявения от Янев „Български възход”. На този етап партията със сигурност влиза в парламента. Според последното социологическо проучване на агенция „Тренд”, проведено между 15 и 22 август, „Български възход” би получил 4,5% от вота, което им отрежда между 12 и 14 депутата в парламента.

Интересно е, че Коце Маца не губи интерес към политиката и докато е в изгнание. Миналата година той и съпругата му Радостина, прочута с титлата си „Мисис България 2004” се регистрираха в ЦИК за да гласуват в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

В дните преди вота половинката на мафиота неспирно агитираше приятелите си във Фейсбук да пуснат бюлетина срещу „мутрите на ГЕРБ”. Година по-късно семейство Хаджииванови могат лично да се борят в защита на каузата си за възраждане на България.

Твърди се, че  при добър резултат на „Български възход” съпругата на мафиота може също да получи подобаващ пост в управлението на страната. Все пак, семейство Хаджииванови вече са изчистени от криминалните обвинения срещу тях и като едни успели хора могат да поработят безкористно за полза роду.

Наскоро Коце Маца дори успя да спаси и легалното си богатство от конфискация, печелейки дело срещу Комисията за отнемане на незаконно имущество (КОНПИ). Съдебната драма започва през декември 2008 г. Тогава съдът в германския град Аугсбург призна Хаджииванов за виновен по обвинение в укриване на данъци и контрабанда на цигари.

След самопризнания  Коце Маца се отърва с две години условно и глоба от 120 000 евро. Присъдата дава основание антикорупционната комисия да започне процедура по конфискация на имуществото му. Назначената счетоводна експертиза показва, че на името на Хаджииванов има банкови сметки и имоти за милиони левове.

В същи момент легалните му доходи са многократно по-малки. Заключенията на експертите са отхвърлени от магистратите. Не защото не са варни, а заради законодателен пропуск.

Той не позволява издадената в чужбина присъда автоматично да бъде приета от родните съдебни власти. За да стене това е нужна специална процедура, която от КПКОНПИ са пропуснали да приложат.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *