Смениха скандалните шефове на АЕЦ “Козлодуй” Наско Михов и Александър Николов

Рокадите на властта стигнаха и до АЕЦ “Козлодуй”. Днес са били сменени двамата ярки шефове Наско Михов и Александър Николов.

За рокадата съобщиха източници от Централата. На тяхно място са сложени хора от АЕЦ. Все още не е съобщено за промяната в борда на директорите. Наскоро медията ни разкри куп афери, свързани със сменените началници.

На необезпокояван „управленски алъш-вериш“ се радват от години двамата шефове на единствената атомна централа на България – Наско Михов и Александър Николов. Засега. Турбуленциите в световната и нашата енергетика обаче, сложиха на фокус всички звена в сектора. И скрити или отричани схеми и проблеми излизат наяве.

В неизбежните проверки за корупция, конфликт на интереси, надеждно управление и национална сигурност, под лупа ще бъде сложен и козлодуйският тандем.

Дали Михов и Николов безкористно въртят финансовото кормило на централата, дали „хранят“ подходящите хора, дали отварят широко „прозорци“ за нерегламентирани печалби, дали си „купуват“ закрила и тишина – времето и съответните органи ще кажат. Какво и колко е изтекло, проспано от властта, или под нейния чадър?

Човек, може би, би махнал с ръка, ако всичко това не се случваше на мястото с най-голям риск за живота на цяла България.

Формулата за оцеляване на Михов и Николов не е кой знае каква уникалност. В света тя отдавна е измислена от сенчестия просперитет – с парите напред, където трябва навеждане, където може натиск и терор. Това обяснява окопаването им на шефските постове, въпреки смущаващите детайли и стряскащи факти от професионалните и личните им биографии. Вижте тук:

Назначени и процъфтели при третото правителство на Борисов, снишили се при кратки служебни кабинети, оцелели в сътрудничество с Промяната, Наско Михов и Александър Николов си вярват, че са надхитрили системата. Дали?

ЯДРЕНИ ОСТАПБЕНДЕРОВЦИ – МИЛИОНИ ИЗТИЧАТ С ДОКУМЕНТИ МЕНТЕТА

В края на 2019 г. Михов и Николов разпореждат да се извърши частично плащане на стойност милиони евро по договор с руска фирма. Към материалите по сделката липсва ключов документ, задължителен, даващ законност на плащанията. Това е така нареченият протокол от Специализиран технически съвет (СТС). Липсва, защото такъв Съвет изобщо не е провеждан, нито документ е подписван. Защо? Какво е трябвало да бъде скрито от експертните членове на СТС? Какво е трябвало да заобиколи техните подписи и становища? Каква е била ползата за Михов и Николов? Кой и как им се е отблагодарил, когато, зад гърба на закона, сделката минава и милионите излизат от АЕЦ Козлодуй?

След аферата изпълнителният директор и заместника му се радват на цели двайсет месеца безметежност. До лятото на 2021 г., когато насрочена проверка грози да изкара наяве „малкото“ им криминале. И двамата се развихрят да скалъпят фалшификат. Не е било лесно, нито безпроблемно, споделят шокирани очевидци, но остапбендеровците са категорични: „това не плаши душите наши“. Защото залогът е голям – милиони в евро, за чието плащане нямат разрешително. И създават фалшив документ – уж Съвет се е провел и одобрение за разхода е дадено на всички нива. Изработката на ментето погазва още закони – първо: прави се  без задължителната за централата заповед за провеждане на СТС, и второ: подписва се от неприсъствали участници. Причината – част от експертите, които са били членове на Съвета през 2019 г. и е трябвало да подпишат протокола за милионите, през 2021 вече работят на други длъжности. Затова Михов и Николов въвличат в шмекерията си няколко невинни служители – със заплахи ги изнудват и те доброзорно се подписват като членове на фиктивно проведения Съвет и под фалшивия документ. И така се изготвя фалшивата хартийка, която „узаконява“ извършеното плащане.

.

На снимката се виждат номера на фалшивия протокол и датата на фиктивния съвет – все от 2019 г, както и датата, на която е създаден фалшификата – август 2021 г.

ДА ЖИВЕЯТ ПЪРВИТЕ БРАТОВЧЕДИ!

В тази криминална плетка има още любопитни детайли. Един от подизпълнителите на въпросния договор за доста милиони евро и със „сладките“ 15 % участие, е НЮТЕК ИНЖЕНЕРИНГ ООД. Този скромен подизпълнител с персонал, който се брои на пръстите на едната ръка, изненадващо завършва 2019 г., годината на гореописаната сделка, с огромната печалба от няколко милиона лева. „Малка“ подробност е, че съдружник в НЮТЕК ИНЖЕНЕРИНГ е много близък роднина на Александър Николов – първи братовчед. Същият, по случайност, е доверен участник и в други близки на Николов фирми, все свързани пряко или индиректно с АЕЦ Козлодуй.

МОЖЕ ДА СА УДОБНИ ЗА НЯКОГО ОТ ОСОБЕНА ВАЖНОСТ, НО РИСКЪТ Е ЗА ВСИЧКИ НИ

От няколко месеца сериозни проверки търбушат АЕЦ Козлодуй. Че там стават неща, които не са за пред хората и закона личи не само от все по-скандалните документни разкрития. Личи и наложената, по мафиотски, омерта. Който от служителите проговори или освети опасните им действия и далавери, бива заплашван, тормозен, изгонен, уволнен, смазан. В сигнали до високи държавни институции, с които редакцията разполага, доста хора признават, се поболяват не толкова от рисковата си работа, колкото от риска за нормалното си бъдеще.

И докато вървят проверките за нарушенията на Михов и Николов, конкретни инциденти в централата в последните месеци, остро поставят въпроса за ядрената безопасност, оставена в техните ръце. Това са пожарът на 24 май в пети блок, на метри от ядрения реактор, както и аварийното спиране на същия блок на 22 юни, и то след ремонт.

Причините за тези инциденти са изцяло заради „умелото“ ръководство и нарежданията на Михов и Николов.

От работещи в централата се предоставят факти и за други укрити от обществеността „произшествия“. При толкова предупредителни аларми за явни гафове, дори законът да си затвори очите за другите им далавери, доколко състоятелни като управленци са Михов и Николов там, където е ядрената сигурност на цялата държава?

Гръмналите бойлери са кошмар. Всеки е виждал, поне на картинка, погрома след такъв кошмар. Често загиват хора. Винаги има и още десетки потърпевши, в огромен радиус от мястото на инцидента. Оцелелите се връщат битово в „първи клас“, психическите травми остават завинаги. Ужасът от подобно бедствие е толкова голям, че народът е създал модерната клетва – „да ти гръмне бойлерът“, а за взривоопасни личности казва: „тоя е като гръмнал бойлер“.

.

Представете си сега, че АЕЦ Козлодуй е бойлерът на държавата. Въпреки сложната специфика на работата там, образът прави нещата достъпни за разбиране. Та, този „бойлер“ твърде често дава индикации за голяма беда. И колкото и усърдни да са опитите на шефовете на централата да потулят нещата, колкото и здрав да е чадърът, опънат над тях, рискът чука на вратата. За всички нас, за цялата страна, за цяла Европа.

Тандемът Михов -Николов

Централата се ръководи от Наско Михов и Александър Николов. Първият – с шарена биография, в която има и едно тримесечно управление на Топлофикация-София, откъдето е уволнен със съмнения за източване на дружеството и със запорирани сметки. Вторият – доста бит от неизвестни лица при предишното му участие в ръководството на АЕЦ-Козлодуй преди десетина години. Заплетена и мътна история. Михов и Николов са твърде близки, дори в един период строят обща къща.

.

В ръцете на тандема Михов – Николов е цялата финансова мощ на централата, както и движението на мощни парични потоци от „сладката“ търговия на ток. Важна и интересна за разравяне тема, но все пак втора по значение след живота и здравето на милионите българи. Първата и най-значимата е:

Комарджийската игра с ядрената безопасност

Все по-фрапираща в последните само два месеца. На 24 май пожар гори на метри от реактора от Пети блок на АЕЦ Козлодуй – единият от само двата работещи реактора в централата. Огънят е и в непосредствена близост до басейна за съхранение на отработеното ядрено гориво. Искрата тръгва след изтичането на голямо количество машинно масло в хермозоната на блока. Хермозона е най-вътрешната зона на ядрената централа, едно от най-опасните и рискови места. Въпреки теча, ръководството пришпорва пусковите дейности, маслото не е изчистено и се запалва. Истински героизъм проявяват дежурните в блока тогава, професионалистите, които гасят с прахови пожарогасители, влизат и излизат постоянно заради адските температури – очевидци споделят ужасяваща картина.

За скандалната ситуация служители в АЕЦ алармират премиера, вицето му и ресорния министър. А лъжите на босовете на централата Михов и Николов, че „пожар няма“, категорично са опровергани на официалния сайт на МВР, където е публикувано нарочно съобщение на Пожарната – ГД ПБЗН.

Вторият страскящ инцидент е аварийното спиране на  V – ти блок на 22 юни, отново – заради необезпечени ремонти и неизвършени дейности по обслужването. Такова аварийно спиране на съвсем скоро пуснат след ремонт ядрен блок не се нуждае от коментар – за един ден от енергийната ни система изчезват 1000 мегавата, отново след поредица от неблагоприятни събития се стига до – сработване на аварийната защита на реактор.

Колко са опасни тези на пръв поглед непонятни за широката публика случаи? Повече отколкото може да си представи обикновения човек, неспециалистът. Специалистите, обаче, и външни, и служители на централата, са напълно наясно с патологичния ужас на случващото се и затова алармират институциите. Безуспешно засега.

Енергийният експерт Еленко Божков, обаче, е категоричен, че всички, които прикриват шокиращите нередности в централата стават всъщност съучастници и са еднакво отговорни за ядрения риск. В ефира на „Честно казано“ с Люба Кулезич, на 13 юли, Божков заяви, че застава с лицето и с името си зад потресаващия си разказ за редицата крайно притеснителни случки в атомната ни централа. Вижте ТУК:

Според информация, с която и разполагаме, през последните няколко години в АЕЦ Козлодуй са прикрити още и още, меко казано, обезпокоителни събития, като аварийно спиране на брегова помпена станция и метални парчета в реактора.

Наред с това, експерти алармират и за скрита продажба на евтина електроенергия по една доста интересна схема, прилагана при пуска на реактора, носеща огромна печалба за малцина, за сметка на българската икономика, принудена да оцелява, купувайки от централата скъпия ток. Дали няма да се окаже, че посочените от различни източници съмнения за вероятни нарушения на Михов и Николов, свързани именно с опасното съкращаване на ремотни дейности, целящи предсрочен пуск на блоковете, последван от нерегламентирана продажба ел. енергия за милиони левове, май не са съвсем „дим без огън“?

Заигравка със сигурността на цяла България

Не им стига ефекта от скритата продажба на ел.енергия, та даже и с ядрената безопасност се заиграват Михов и Николов. За какво точно става въпрос? За важни проекти, касаещи ядрената безопасност, при направеното проучване, се пораждат съмнения за умишлено и недопустимо забавяне с години на дейностите, свързани с модернизация на основни системи за ядрена безопасност. Същите тези системи са с отдавна изтекъл експлоатационен живот. Загубено е толкова много време в напасване на „правилните“ изисквания в техническите задания, за да може като изпълнител да участва и по-късно да бъде избрана тяхната фирма.

Скандалният модел на Булгаргаз се продължава и в АЕЦ Козлодуй

По модела „Булгаргаз“, Михов и Николов работят активно за доставка на руско ядрено гориво, от което следва, че вместо да се закупува директно от производител, това ще се осъществява чрез посредници. Посредници с високи комисионни, които ще доведат до голямо оскъпяване с аргументи подобни на вече цитирания модел – намаляване на риска. Но заради това целенасочено и измислено „намаляване на риска“, най-вероятно ще се стигне до същия вече познат резултат – сериозно повишаване цената на ядреното гориво. И както вече на всички е известно това ще доведе до драстично повишение на цената на крайния продукт на гърба на изнемогващите граждани и бизнес.

Недосегаемите…засега

Редките и доволно заплетени обяснения и коментари на двамата шефове Михов и Николов по случващото се в централата, мъглявите, неясни официални съобщения на АЕЦ Козлодуй (вероятно писани пак под тяхна диктовка), както и многобройните жалби, сигнали и данни за нередности, безусловно навеждат на мисълта, че ръководният тандем вероятно е автор на куп сериозни нарушения. Дали липсата на бързото им разобличаване е поради огромния брой сигнали или защото над Михов и Николов има чадър за недосегаемост?

Притеснително е, че при явно и свободно ширеща се информация за натвореното от Михов и Николов, техните шефове – министър на енергетиката, вицепремиер, премиер мълчат „оглушително“, все едно нищо не е станало. Някой да е чул някакъв коментар в последната година например, от висшестоящи „държавници“ по адрес на двамата шефове на АЕЦ?

Това поведение създава усещането, че „едните“ са се разбрали с „другите“. Ако гореспоменатите държавни мъже са имали данни за нарушенията на Михов и Николов и не са взели мерки за тяхното незабавно освобождаване, как се нарича това – сговор, завера, далавера, чадър? Всичко хубаво – ще каже някой – все пак сме в България, но… това е атомна централа, не е животновъдна ферма и управлението ѝ трябва да се поверява на безукорни ръководители. Михов и Николов такива ли са? Хм…Дали централата е управлявана безкористно, с грижа за общото благо, а не за личното… Така ли е сега с тези шефове? Кой допуска това да продължава? Защо? С колко нули са отговорите на тези въпроси?

А АЕЦ Козлодуй, освен национална гордост, е и единственият сигурен енергиен източник, крепящ икономиката и сигурността на държавата, особено в последните месеци. Работещите там доказват ежедневно своя професионализъм и с отдаденост изпълняват нелеките си задължения, но в стрес и напрежение, нагнетени от неадекватни началници. Както мъдрият ни народ е казал: „рибата се вмирисва откъм главата“.

Една катастрофа ще помете всички – няма да има избрани 

Дали в тази обстановка ще гръмне „бойлерът“ на държавата зависи само от главите на рибите. На по-малките и на по-големите, както и на тези, дето са по дъното. Но при един ядрен инцидент всички ще се разлетим в хаоса – и рибите и главите.

Източник: intrigi.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *