Стефан Янев: Разговорите с ‘Газпром’ са задължителни

„Разговорите с „Газпром“ са задължителни“, заяви Стефан Янев на пресконференция, по време на която той представи политическите цели на „Български възход“.

Бившият служебен министър-председател добави, че ако сега беше на този пост, то би преговарял с руската страна, защото обществото е заплашено от „глад и студ през зимата“. Той обвини правителството на Кирил Петков в авантюризъм, довел до двуцифрената инфлация.

Безплатна земя за жилища, църквата да гони депутати и още от идеите на Янев

Янев откри брифинга си като се похвали. Той заяви, че е постигнал всичко в кариерата си, получил предложения за работа, включително и в чужбина, но избрал дълга и затова създал партията и се впуснал в предизборната надпревара.

Бившият служебен премиер открои като основен проблем демографската катастрофа, която нарече „майката на всички проблеми“. Той заяви, че в тази насока партията му си поставя целта всички хора с български произход, живеещи в български диаспори, да получат българско гражданство. По думите му това са около 3 млн. души. Той предлага от Българската банка за развитие да бъде осигурен нисколихвен кредит за стартиране на собствен бизнес, а чрез държавния поземлен фонд на тези хора да бъде осигурен до един декар земя за изграждане на собствено жилище. Втората цел на партията е промяната на данъчната система по модела „една държава, две данъчни системи“. Освен това партията иска да въведе принцип на мандатност в обществения сектор, както и политически борд. В този борд, според идеите на „Български възход“, следва да участват представители на църквата, БАН, бизнес сдруженията и синдикатите. Пред тях народните представители трябва да отговарят, а когато изгубят доверието на борда – да напускат парламента. Освен това Янев предлага в партийните листи да влизат само хора, събрали поне 300 подписа в тяхна подкрепа.

Мандатоносителите на „Български възход“

Относно партиите мандатоносители –  „Свобода“, „Партия на зелените“ и „Земеделски народен съюз“, с които се регистрира за предстоящите предсрочни избори (процесът по регистрация на партията все още не е завършил – б.а.), Янев обяви, че те били съмишленици. Той обяви, че основен критерий за него при изборът на мандатоносители била дали те са регистрирани и могат да се включат в предизборната надпревара. (Свобода“ е основана преди 15 години от близкия до Волен Сидеров Павел Чернев. Чернев членуваше в „Атака“, но бе изгонен след размяна на обвинения между него и Сидеров. „Партия на зелените“ е създадена след разцепването на Зелената партия на Александър Каракачанов. Инициатор на разцепването и първи лидер на партията е  бизнесменът Христо Порточанов. Партия „Земеделски народен съюз“ е създадена преди 14 години след разцепването на БЗНС-Народен съюз с лидер Анастасия Мозер. Съюзът участваше, заедно с ОДС, в управляващата коалиция, издигнала кабинета на Иван Костов. В момента начело на ЗНС е Румен Йончев. През годините той бе депутат на БСП, сътрудник на Яне Янев и Николай Бареков, а миналата година бе в листите на „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова.)

Възможните коалиционни партньори

Янев каза, че ако партията му влезе в бъдещия парламент, те няма да имат „червени линии“ за евентуални коалиционни партньори, стига бъдещите им партньори да приемат целите, с които влизат в политиката.

Той добави, че за „Български възход“ членството в ЕС и НАТО е важен геополитически избор, който България е направила. По думите му страната трябва в максимална степен да използва възможностите, които те дават. Янев добави, че България трябва да приеме еврото, но когато е готова. По този начин той изключи евентуалното коалиране с „Възраждане“ на Костадин Костадинов.

Янев брани Ковачки

Стефан Янев защити ТЕЦ „Брикел“ на Христо Ковачки, която в края на юли бе затворена от кабинета „Петков“. Впоследствие ВАС разреши на „Брикел“ да работи. Според бившия премиер енергетиката на топлоцентралите на въглища и на водноелектрическите е единственият национален ресурс, с който България разполага. Затова те трябва да бъдат запазени и развити. Все пак Янев отрече да познава Ковачки и заяви, че за него най-важното е да бъдат запазени работните места на работещите в централата.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *