Събев: Важно ограничението на украинско зърно да продължи и след 5 юли

Въведе се забрана, включително на територията на България, за внос на 4 стоки, една от които изключително важна за нас – слънчогледовото семе. Вносът на тази стока има огромен ръст – близо 30 пъти през миналата година. Това заяви зам.-земеделския министър Георги Събев.

България се надява ограничението за внос на украинско зърно да продължи и след 5 юни. Това стана ясно от думите му пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че регламентът има сила до 5 юни и под въпрос остава какво ще да се прави с договорени количества за внос към датата на влизането в сила на регламента.

Забраната не важи за количества, които са договорени преди влизането в сила на европейския регламент.

„Имаме информация, че има сделки от минали години и то далечни години, в които нямаше война. Има договорки, по които се внася продукция от Украйна“, каза зам.-министърът на земеделието и допълни, че отмяната на националните забрани е било едно от условията за влизане на този регламент в сила.

Събев поясни, че ако регламентът не постигне заложените цели, ще трябва да бъдат предприети нови мерки за защита на европейските фермери.

„Ние не можем да дадем оценка какъв е точният обем от внос, който ще бъде повлиян от този регламент, но имаме информации за сделки от предишни години, които са все още в сила и де факто няма да бъдат обхванати от този ограничителен регламент“, поясни Събев.

Той допълни, че въпросът за свръхвнос на слънчоглед у нас е поставян многократно, но едва сега са въведени ограничителни мерки.

По думите на зам.-министъра финансовият пакет за подкрепа предвижда повече средства за останалите държави, но не и сметка на България.

„Неколкократно поставяхме въпроса пред ЕК как обещаният финансов ресурс от 100 милиона евро ще бъде разпределен сред държавите членки. Информацията, която получавахме от ЕК, е, че ще бъде разработена методология, съобразно която ще бъде направено предложението“, поясни Събев.

По думите му нито една от държавите, засегнати от регламента, не е доволна и има въпроси относно следващото разпределение на финансовия ресурс.

„Ние разчитаме на европейската солидарност. Още от началото на появяването на проблема обръщаме внимание на това, че европейска солидарност с фермерите липсва. Разбира се, България е солидарна и с Украйна и със ситуацията, в която се намира тази държава. Нямам никакви съмнения, че тя е в трудна ситуация“, каза още зам. земеделският министър.

Той подчерта, че е важно ограничението да продължи и след 5 юли.

„Ние работим както за скорошни решения, именно продължаване на ограничителни мерки, надяваме се с по-добра формулировка, считано от 5 юни нататък, така и за по-устойчиви решения. Както казах, търсим начини директно в партньорство с Украйна да намерим по-добра формулировка“, допълни Събев.

По думите му от украинска страна има разбиране и се надява да бъдат намерени устойчиви решения, както за българското производство, така също и за украинските производители.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *