Съдът остави в ареста Димитър Любенов, убил при катастрофа французин

За пореден път Софийски градски съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, предизвикал тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София. При инцидента на 25 септември миналата година загина френски гражданин. Други двама пострадаха.

Съдът прие, че има опасност Любенов да извърши престъпление, ако бъде пуснат под домашен арест. Въпреки че има чисто съдебно минало, той има редица предишни нарушения на пътя, което говори за неговата личност, мотивира се съдът.

Летателните средства развиват такава скорост при излитане, но при тях има осигурена писта и видимост, каквито на Околовръстното шосе няма, записа в мотивите си съдията. Любенов е шофирал със 195 км/ч, при ограничение от 80 км/час.

Любенов е обвинен, че е причинил смърт на пътя при евентуален умисъл. За това престъпление се предвижда максимален срок на арест до една година и половина. Това е период, който не е преминат.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест пред Софйския апелативен съд, предаде БТА.

Инцидентът нашумя и с това, че тръгна друго разследване – срещу полицаи, които ескортираха Любенов.

Няколко обвинения са повдигнати на двамата полицаи – обвиненията са за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата, каза преди време градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Обвинения за подкуп има само полицаят Георги Малински. Според прокуратурата той е взел предложените му от Любенов 200 лева. Зам.-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че разследващите са разпитали и свидетел, освен самия Любенов, който твърди, че полицаят е взел парите. Заедно с Любка Гечева, Малински е обвинен и за длъжностно престъпление – за това, че не е спрял Любенов и че двамата с колегата му са позволили той да продължи да кара, употребил алкохол.

Третото обвинение срещу двамата служители на МВР е за това, че не са оказали първа помощ на пострадалите в тежката катастрофа четирима души.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *