С. Бели бряг – поредното, изчезващо от картата на България

Несигурност – пред това са изправени жителите на село Бели бряг, намиращо се само на няколко километра от най-големия въгледобивен комплекс „Марица-изток“. Останали са само 40 души, които всеки момент очакват да бъдат изселени от домовете си заради разширения въгледобив.

Тоньо живее в Бели бряг, откакто се е родил. С години наблюдава как багерите напредват и изяждат по пътя си обработваеми земи. А сега и селото трябва да изчезне от картата на страната.

Тоньо вече е продал родния си дом на предприятието. „Аз съм продал къщата на мините. Две години бяхме в гратисен период, а миналата година през март изтече. Сега съм под наем, защото имотът вече е на „Марица-изток“. Наемът е според оценката на къщата. Преди беше по-нисък, сега не е, плащам 206 лв.“, обясни Тоньо Иванов.

Той ни разхожда из селото и признава, че животът тук е много труден, няма инфраструктура, няма откъде да си купят и хляб. Споделя, че моментът, в който е заключил катинара на дома си завинаги, не му дава покой.

„Много е трудно, защото тук си бях създал стопанство, гледахме крави, но така се случи, всичко продадох“, жалва се мъжът.

В селото мирише на дим, но не от комините на къщите, а от ТЕЦ-овете. Местните се опасяват, че багерите приближават селото, защото добивът на въглища се е увеличил, заради повишения износ на въглища извън страната.

„Напоследък добивът се премести насам, сутрин не се диша, все едно, че серен диоксид го изсипват отнякъде“, коментира Янко.

Мъжът е от малкото хора, които отказват да продадат къщата си, защото не е доволен от цената, която дават оценителите от минодобивната компания. „Цената, която ми предлагат, не ми харесва по простата причина, че не е адекватна на това, което в момента мога да купя на пазара“, споделя той.

И ако една част от къщите вече са рухнали, други са продадени и заключени, то има и такива, които вече са изравнени със земята. Жители обясняват, че има 50 съборени къщи, разрушени и извозени в мините.

Екип млади актьори и хора на изкуството си поставят за мисия да помогнат гласът на хората от Бели бряг да бъде чут. Те създават театралната постановка – „Земя на копнежи.“

„Историята е за едно измислено село с едни измислени хора, надяваме се, че публиката може да се припознае, идеята е в българската публика да разбере, че това нещо се случва в България, тази година ще бъде изселено село Бели бряг“, разказа актрисата и драматург Димитра Канева.

В центъра на селото некролозите на автобусната спирка напомнят за миналото на Бели бряг, когато тук е кипял живот. Занапред хората продължават да гледат багерите, които все повече приближават Бели брег и се подготвят за най-тежкия момент – заличаването на селото.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *