Тагарев във Военната академия: Бъдете хора със ценности и интегритет

„Военната академия „Георги С. Раковски“ е авторитетен национален и международно утвърден център за военна наука и висше военно образование и има престижно място сред българските висши училища“. Това каза в приветствието си при откриването на академичната учебна 2023/2024 г. министърът на отбраната Тодор Тагарев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Съгласно дългогодишната традиция в зала „Тържествена“ министърът изнесе първата лекция за новата учебна година.

Към обучаемите Тагарев се обърна с думите: „Пожелавам Ви успешна академична година, в която не само да натрупвате нови знания и да извличате най-новите уроци от практиката на военното дело, но и да продължавате да градите себе си като професионалисти. И най-вече да бъдете хора, носители на ценности и интегритет.“

„Всяка система за сигурност в най-голяма степен се нуждае от знаещи, можещи, подготвени и мотивирани специалисти“, подчерта в приветствието си началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев. Ръководството на академията има намерение да разкрие три нови магистърски специалности – „Сигурност и отбрана“, „Разузнаване и контраразузнаване“, „Национална сигурност, превенция и защита на инженерната инфраструктура“, съобщи генерал-майор Тодор Дочев и подчерта, че по този начин Военната академия ще продължи да отговаря на потребностите на обществото в областта на националната сигурност.

Министърът заяви, че за да се справим със съвременните предизвикателства, заедно с екипа е решен в следващите няколко месеца да направи Стратегически преглед на отбранителната политика.

„Целта ни е да адаптираме тази политика, като прегледаме и оптимизираме редица ключови процеси. До края на годината ще фокусираме вниманието си върху следните основни въпроси: набиране, развитие, задържане, освобождаване и социална адаптация на личния състав; развитие на способностите за осигуряване от страна-домакин; изграждане на устойчивост на отбраната в информационното пространство срещу дезинформация, пропаганда и когнитивно въздействие; способности за киберотбрана; привличане на предприятията от българската отбранително-технологична и индустриална база за изграждане и развитие на способности; иновации, научноизследователска и развойна дейност и национално позициониране в европейската и евроатлантическа отбранителна технологична и индустриална база; структура, численост, дислокация, командване и управление на Въоръжените сили; военновременни задачи на публични и частни организации; и др. Всичко това ще ни даде необходимата основа за най-ефективно изграждане и развитие на отбранителните способности и ще ни позволи да постигнем приоритетните цели на управленската програма на правителството в сектор „Отбрана“, посочи той.

В лекцията си министърът на отбраната подчерта още, че в новата стратегическа реалност основният фокус на отбранителната политика е укрепването на нашата национална отбрана като елемент от отбраната на НАТО. Затова ще продължим с изпълнението на залегналото в Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 г., със специален фокус върху ускорената подготовка и реализиране на проектите за изграждане на тежка механизирана бригада и свързаните с гарантиране на сигурността в Черно море.

На официалното откриване на новата учебна година присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на образованието проф. Галин Цоков, висши офицери от Българската армия, народни представители, посланици и гости.

Тържествено бе открит Център за компютърно подпомагане, учения и симулации, и кабинет за чуждоезиково обучение.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *