Тагарев: Чакаме и Конгресът на САЩ да разреши да купим „Страйкър“


Тагарев: Чакаме и Конгресът на САЩ да разреши да купим "Страйкър"

Снимка БГНЕС, архив

„Процедурата е стартирала през май. Тогава е изпратено запитване до САЩ с конкретни изисквания и параметри. От американска страна потенциалната продажбата е одобрена и от Пентагона, и от Държавния департамент. От тяхна страна предстои да стигне до Конгреса, защото само той може да даде окончателното одобрение за сделката.”

Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагрев пред журналисти по повод одобрената от Държавния департамент на САЩ сделка за продажба на България на 183 бронирани машини „Страйкър“ (Stryker) и свързано с тях оборудване на стойност около 1,5 млрд. долара.

“Това е максималното количеството техника и максималната цена, за която може да става дума в този проект. Очакваме много скоро група от САЩ, за да се направи преглед на това, което те наричат line by line – всичко, което заявяваме с яснота какво искаме, ще се откажем ли от нещо друго или ще искаме повече, и тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект. Става въпрос само за нови машини. Това е един от основните проекти и още в началото, когато встъпих в длъжност обявих, че модернизацията на сухопътни войски е мой основен приоритет, защото тя е много изостанала”, каза министърът, пише „24 часа“.

Още по темата

1 сеп 2023 22:47

54

Тагарев коментира и случая от миналата седмица с неговия съветник Мустафа Емин, за когото медици от “Пирогов” твърдят, че ги е заплашвал със здравния министър и е настоявал дете да бъде извадено от противошокова зала, за да бъде настанено неговото.

“Случаят е много неприятен. Този случай бе иницииран от пост в личен профил, който след това бе препубликуван от “Пирогов”. Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално бе обявено, се разминават много съществено. Много емоционална беше реакцията на всички – на медиите, на гражданите и в политическите среди. Аз ще взема решение тогава, когато се запозная с фактите”, каза министърът.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *