Тръмп обеща да наложи пак забраната за пътуване от мюсюлмански страни

Доналд Тръмп използва реч пред Републиканския еврейски конгрес в събота, за да обещае повторно налагане на забрана за пътуване от предимно мюсюлмански страни, ако бъде преизбран. „Ние ще държим радикалните ислямски терористи далеч от нашата страна“, каза Тръмп на годишната среща на Републиканския еврейски конгрес. „Помните ли забраната за пътуване? В първия ден ще възстановя нашата забрана за пътуване.“

В началото на своето президентство през 2017 г. Тръмп наложи широки ограничения за влизане на пътници от Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Йемен и първоначално от Ирак и Судан. Заповедта бързо беше оспорена в съда като дискриминация срещу религиозна група, но забраните, заедно с твърдата антиимигрантска програми, бяха популярни сред неговите привърженици. Президентът Джо Байдън отмени забраната през първата си седмица на президентството си през 2021 г.

Бившият американски лидер беше сред няколко кандидати за Републиканска партия, които се наредиха на срещата на влиятелни еврейски донори, за да обещаят непоколебима подкрепа за Израел във войната му срещу Хамас. Тръмп каза на събитието, проведено в Лас Вегас в югозападния щат Невада, че ще „защити нашия приятел и съюзник в държавата Израел, както никой досега“. Конфликтът между Израел и Хамас е „борба между цивилизацията и диващината, между благоприличието и покварата и между доброто и злото“, каза Тръмп, който получи най-топлия отговор от присъстващите, пише БГНЕС.

Тръмп говори, след като предизвика гняв през последните седмици, като описа базираната в Ливан ислямистка групировка Хизбула като „много умна“ и критикувайки израелския премиер министър Бенямин Нетаняху.

В Лас Вегас бе и най-близкият му съпереник губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който нарече изненадващата атака на Хамас срещу Израел от 7 октомври като „най-смъртоносната атака срещу евреите след самия Холокост“. ДеСантис и други посочиха нарастващият антисемитизъм в американските колежи и предложиха отнемане на финансирането за университетите и отмяна на визите за пропалестински чуждестранни студенти. „Нуждаем се от културна химиотерапия, за да се борим с този рак“, каза сенатор Тим Скот. „Всеки студент с виза, който призовава за геноцид, трябва да бъде депортиран.

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скализ каза, че „следващата седмица ще имаме резолюция, за да осъдим антисемитизма в кампуси на нашата страна“. „Ако не можете да се противопоставим на тероризма днес, кога ще можем?“ Той спомена няколко предстоящи законопроекта, включително един за „даване на необходимото финансиране на Израел, за да попълни“ стратегическите си ракетни системи.

Единствената жена в надпреварата Ники Хейли, която бе бивш посланик на Тръмп в ООН, изрази опасения от антисемитски атаки в САЩ. Хейли обеща да „промени официалната федерална дефиниция на антисемитизма, за да включва отричане на правото на Израел да съществува“, добавяйки, че ще премахне данъчните облекчения от училищата, които не се борят с антисемитизма. „В колежите е позволено да имат свобода на словото, но те не са свободни да разпространяват омраза, която подкрепя тероризма. Федералният закон изисква училищата да се борят с антисемитизма. Ние ще дадем сила на този закон“, каза тя.

Новоизбраният говорител на Камарата на представителите Майк Джонсън в първото си публична реч, откакто пое новата роля, каза, че републиканците ще „застанат обединени за Израел“. „Ще стоим на страната на израелците, докато те не спечелят“, обеща той и добави: „Ще има прекратяване на огъня само, когато Хамас престане да бъде заплаха за Израел“. Подкрепата за Израел е огромен проблем както за политическите партии в САЩ, така и за рядък пример за външна политика, което има значение при гласуването, отчасти благодарение на големия брой еврейски избиратели. Това е важен въпрос и за евангелските християни, за които съществуването на еврейска държава е ключова предпоставка за очакваното „второ пришествие“ на Исус Христос.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *