Трюдо „заседна“ в Индия, самолетът му се развали след Г-20

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заседна в Индия, след като самолетът се повреди в Ню Делхи.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо и цялата му делегация бяха принудени да удължат престоя си в Ню Делхи за срещата на върха на Г-20 с още един ден, след като самолетът им се повреди, потвърдиха канадски служители.

Трюдо пристигна в Индия за срещата на лидерите на 20-те водещи икономики в петък.

Той трябваше да се върне у дома в неделя, след като положи венец пред паметника на индийския лидер за независимост Махатма Ганди, но механична повреда го задържа в Индия през нощта.

„Тези проблеми не могат да бъдат отстранени за една нощ, нашата делегация ще остане в Индия, докато не бъдат взети допълнителни мерки“, се допълва в съобщението.

Канадската телевизия CTV идентифицира самолета като Airbus и заяви, че не е ясно кога ще може да се върне, като добави, че „не за първи път“ с него има проблеми.

Присъствието на Трюдо на срещата на върха на Г-20 беше по-непринудено от това на някои от колегите му от Г-7 и се състоя на фона на напрежението между неговото правителство и домакина Индия заради действията на Отава по отношение на десните сикхски сепаратисти.

Ню Делхи обвинява Отава, че си затваря очите за действията на радикалните сикхски националисти, които се стремят към отделна сикхска държава в северна Индия.

Трюдо не е единствената световна фигура, станала жертва на проблеми със самолетен проблем през последните месеци. През август министърът на външните работи на Германия, Аналена Баербок, беше принудена да се откаже от пътуване до Океания, след като проблем с правителствения ѝ самолет на два пъти го принуди да се върне в Абу Даби.

През юни самолетът на новозеландските отбранителни сили, превозващ министър-председателя на страната Крис Хипкинс до Китай, беше оценен като толкова ненадежден, че втори самолет летя като резерва. Бившите министър-председатели Джасинда Ардерн и сър Джон Кий преди това са закъсвали по време на пътувания по света, след като самолетите „Боинг 757“ и „Херкулес“ на RNZAF са се повреждали.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *