Условна присъда за втория помощник капитан на „Вера Су“


Условна присъда за втория помощник капитан на "Вера Су"

Снимка БГНЕС, архив

Окръжният съд в Добрич постанови присъда, с която налага условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, с 4-годишен изпитателен срок, на втория помощник-капитан на кораба „Вера Су“.

Съдът призна подсъдимия К. А., турски гражданин, за виновен по обвинението, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, край бреговата ивица в района между село Камен бряг и курорта „Русалка“, като вахтен помощник-капитан на кораб „Вера Су“, плаващ под панамски флаг, е заспал на вахта. Така е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал е засядането на кораба, като деянието е извършено по непредпазливост. От деянието са настъпили значителни имуществени вреди за дружеството-корабособственик, в размер на 6 680 734, 85 лева.

Присъдата на Окръжния съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Делото бе гледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като К.А. се намира извън пределите на България. Макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован, поради отказано изпълнение на съдебна поръчка за призоваването му, пише „24 часа“.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *