Учител на пилота, загинал край Лесново: Ерудиран, интелигентен човек

Разказ от първо лице на двама съпрузи, свидетели на авиокатастрофата край летище Лесново дава насоки на разследването как се е стигнало до нея. А ден след трагедията, при която пилотът загина на място говори един от най-близките приятели и учител на Георги Влайков.

Зрелищни превъртания и полет с главата надолу. Георги Влайков се е занимавал с аеробатика години наред. Трейнинг мениджърът Петьофи Славов е негов учител в изпълнението на смелите маневри в небето.

„Ерудиран, интелигентен човек. Един от тези, които могат да бъдат наречени свръхкомпетентни. Мъжете, които изпълняват акробатика, се считат за герои. Може би е въпрос на шанс“, каза пред bTV Петьофи Славов.

Сред свидетелите на катастрофата са семейство Василеви от Лесново.

„Изкачи се един път нагоре, спусна надолу, крайно нагоре и спуска надолу, и пак се изправя. Пак отиде нагоре и после започна да прави едни плавни движения надолу, все едно пада лист. Казах си сигурно ще тръгне, обаче 2-3 минути не излиза вече, не се вижда“, разказва Иван Василев, свидетел на катастрофата.

„Аз бях вътре и той каза „Този човек се уби, самолетът падна“, разказва Валя Василева.

Съпрузите стигнали на мястото на трагедията преди екипите на спешната помощ и полицията. Искали да помогнат. Пилотът обаче не е имал никакъв шанс за оцеляване, смятат разследващите. Предполага се, че е летял твърде ниско.

„При нарушение на минималната безопасна височина при изпълнение на един сложен маньовър, било по хоризонтала, или по вертикала, трудно се изтегля самолетът. И може да попадне в скоростен срив и самолетът става неуправляем“, каза Христо Христов,председател на УС на Националния борд за разследване на авиокатастрофи.

Повторният оглед приключи днес. Разследващите тепърва ще гледат видеозаписите, направени по време на фаталния полет.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *