Френският правосъден министър може да бъде осъден на 1 година условно


Френският правосъден министър може да бъде осъден на 1 година условно

Снимка: архив, БГНЕС

Прокурорите по делото за злоупотреба със служебно положение срещу френския министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети са поискали да му бъде наложена условна присъда от една година, ако бъде признат за виновен, предаде ДПА. Съдът на Републиката, който разглежда казусите с министри, потвърди вчера прокурорското искане.

Процесът, на който бе даден ход миналата седмица, е по обвинение, че Дюпон-Морети е използвал министерските си правомощия, за да възбуди разследвания срещу свои лични съперници от високите етажи на съдебната система, с които е влизал в конфликт, докато е работел като адвокат по наказателни дела. Единият казус засяга съдия от Княжество Монако, а други три – съдии от държавната финансова прокуратура. Разследванията и срещу четиримата междувременно бяха прекратени.

Обвиненията срещу 62-годишния Дюпон-Морети бяха отправени от няколко съдийски синдиката и прокурори. Той отрече да е нарушавал закона. Процесът трябва да приключи в петък. В неговия период министърът не е отстранен от длъжност, но е освободен от присъствие на съвещанията на правителството. Ако бъде признат за виновен, по закон го заплашва присъда до пет години затвор и глоба от 500 000 евро.

Една такава присъда би била удар по президента на Франция Еманюел Макрон, който застана твърдо зад министъра въпреки обвиненията, посочва ДПА, като допълва, че Дюпон-Морети е бил назначен изненадващо за министър на правосъдието при поредица от промени в правителството през 2020 г. Дори и преди встъпването си в длъжност той е бил противоречива фигура, като е поемал защитата на подсъдими в шумни процеси, отбелязва още агенцията.
(БТА, Иво Тасев)

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *