Хампарцумян: Докладът на МФ e с предизборно влияние

Финансовият доклад на министерството на финансите предизвикареакция от експерти и политици. Какво е ралното състояние на държавата?

„Професионалната работа, когато анализираш икономическата и фискалната ситуация в една държава, трябва да вземеш предвид всички рискове. Трябва да оцениш каква е вероятността те да се реализират. На база на това, ако ще правиш конфиденциален доклад за колегите си министри, трябва да им дадеш реалистична картина. Езикът на този доклад не е типичният език на Министерството на финансите“, коментира председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

Това според него са данни от Министерството на финансите, а оформянето и писането е отнякъде другаде.

„Има намерения, не много умело изпълнени, за предизборно влияние. В този доклад има неща, които трябва да се вземат предвид. Например дефицитът, диференцираните ставки за ДДС, които само намаляват съпротивителните сили на бизнеса, енергийните помощи“, посочи Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БФБЛ коментира и начините за справяне с инфлацията. „Най-стабилното нещо е да произвеждаме повече стоки и услуги, които да продаваме в държавата и да изнасяме. Това по един или друг начин се случва. Представете си малко по-високи лихви, затягане за кредитни условия – това също ще се случи, намаляване на потреблението. Доходите също гонят инфлацията, те закъсняват“, заяви Хампарцумян.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *