Цвелин Йовчев: Не може неподготвени полицаи да са на първа линия на протеста


Цвелин Йовчев: Не може неподготвени полицаи да са на първа линия на протеста

Снимка БГНЕС, архив

Бивш вътрешен министър отправи сериозни критики към МВР след протеста на феновете срещу ръководството на БФС.

„Не може полицаи, които нямат специфична подготовка за борба с безредиците да излизат на първа линия, това е грешка. Оттам до голяма степен се стига и до ситуацията с насилие – тези хора не са подготвени, те го възприемат като тежък стрес, приемат случващото се като заплаха за собствения си живот. Това отключва агресията. Нужно е да има „антиконфликт“ представители, но те не трябва да са на първа линия. Поставени в такава ситуация, може да реагират по неподходящ начин. Трябва да има място, където протестиращите да се изтеглят при натиск от полицията“.

Такъв коментар за протеста в четвъртък направи бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев по NOVA NEWS.

Той обясни какви мерки е трябвало да има за опазване мира на протеста. „Не трябва да се допуска да има бягащи протестиращи и полицаи, които ги гонят. Това води до смесване“, каза бившият вътрешен министър. По думите му едва ли водното оръдие е предизвикало атаки, това е преценка на ситуацията. „В България сме склонни да драматизираме“, каза той.

Още по темата

17 ное 2023 08:29

43

По думите му българските полицаи не са обучени и не знаят как да действат в такива ситуации. „В Израел е забранено при разпръскване на демонстранти силите на реда да удрят с палки в главата и в горната част на тялото – това изисква не само указания, а и тренировки и обучения“, каза Йовчев. „Абсолютно не одобрявам това, което се случва в заведението, вероятно са загърбени дадените инструкции – преследваш бягащи протестиращи, в което няма логика. Когато има неподготвени хора, които са подложени на агресия, това води до изключително висок стрес“, обясни Йовчев.

Според него има изпускане на неща от контрола на водещите на силите и средствата по охрана на протеста. „Представете си, ако бяха започнали подобни ексцесии на стадиона – те щяха да опорочат играта“, допълни Йовчев. Той каза, че никой не се опита да изследва защо се стигна до тук.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *