ЦИК: Ще приемем за действителни и бюлетини от машини без печат


ЦИК: Ще приемем за действителни и бюлетини от машини без печат

Снимка: БГНЕС

„Постъпиха множество сигнали, че върху бюлетини от машина не се поставя печат. Изискването на Изборния кодекс е върху всяка бюлетина от машина да се поставя по един печат. Нека това да се прави оттук нататък. Пуснатите в кутията без печат ще се отчитат като действителни“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг.

Избирателната активност към 11часа е 8,97%, съобщи Матева.Това е малко по-висока активност от тази на вота на 2-ри октомври 2022г., когато към 11.00 часа бяха гласували 8,89% от хората с право на вот.

Най-много гласували има в Монтана, а най-малко в град Пловдив. Матева уточни, че в Монтана избирателната активност е 14,07 %, а в Пловдив – 6,16%.

От ЦИК съобщават още, че 45 машини не са сработили. На тези места гласуването продължава с хартиени бюлетини. Не е толкова висок броят на дефектиралите машини, коментира Матева.

Тя съобщи, че са получили 1 сигнал от чужбина във връзка с това, че член в комисията не владее български език, а на територията на страната са получени 21 сигнала. “Основните са за нарушение на СИК – като приканване за машинно гладуване и др.”, посочи говорителят на ЦИК.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *