Черната кутия на падналия МиГ е разчетена

Черната кутия на падналия край Шабла МиГ-29 е разчетена. Това е докладвано днес сутринта на военния министър Георги Панайотов.

Пред журналисти след заседанието на Министерския съвет Панайотов съобщи, че е готов първоначалният доклад и че резултатите потвъждават направените от военната комисия у нас заключения.

По думите на военния министър Георги Панайотов това означава, че е потвърдено, че причината за падането на самолета е загуба на пространствена ориентация, което е и довело до смъртта на пилота – майор Валентин Терзийски.

Припомняме, в понеделник беше съобщено за заминаването за Русия на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура, който трябваше да представи черната кутия за разчитане.

Данните от кутията не бяха разчетени у нас заради скъсан лентов кабел. Беше предпочетено разчитането им да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск.

На 9 юни сутринта беше съобщено, че „при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов съобщи, че майор Терзиев е загинал. Той беше повишен посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия черната кутия на самолета беше намерена на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия.

Източник news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *