Ще намалеят ли катастрофите при по-добри пътища?

Близо 8 000 км пътища у нас са в аварийно или предаварийно състояние. Новината, оповестена преди ден, предизвика ожесточени дискусии.

От регионалното министерство, обясняват, че разплащания към пътните фирми вървят, но реалната работа не е достатъчна. А пътните експерти пресмятат километрите негодни пътища в човешки жертви. Само за последните 3 години загиналите в катастрофи в страната са 1555 души. Така България се класира на второ място по жертви на пътя в Евросъюза. Изпреварва ни само Румъния.

От МРРБ казват, че трябва да се продължи доизграждане на АМ „Хемус“, пътя Видин-Ботевград, както и да се започнат нови проекти, които не търпят отлагане.

„Не бих казал, че не са годни за каране по тях“, каза зам.-министърът на Регионалното развитие и благоустройство Николай Шушков пред Bulgaria ON AIR.

Безопасността по пътищата е най-важна и трябва да се вземат мерки, казват експерти.

„В България, поради лошата поддръжка през последните години, некачественото строителство и тежки корупционни практики, които съществуват и до този момент, 50% от пътната инфраструктура не отговаря на пътната безопасност“, заяви председател на ИПБ Богдан Милчев.

„От „Института за пътна безопасност“ считаме, че са налице около 12 500 км пътища, които са опасни и трябва да бъдат взети мерки за тяхното обезопасяване“, заяви още Милчев.

Докато се търси вариант опасните пътища да бъдат поне временно ремонтирани, от Регионалното министерство заговориха и за поскъпване на тол таксите.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *