Ще се върне ли задължителното изкупуване на буркани?

Националната депозитна система е критично необходима на България, защото по последни данни обратното събиране на пластмасови бутилки е 22%, което е най-ниското в Европа. Това е много отчайващо, защото до 2025 година трябва да започнем да събираме 77%, а до 2030 година – 90% от пуснатите на пазара пластмасови бутилки. Това е задължение на производителите и в тези кратки срокове е абсолютно невъзможно и непостижимо без въвеждането на депозитна система. Това каза Евгения Ташева, Екологично сдружение „За Земята“, в предаването „Made in Green“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Бизнесът вижда ползите и интереса за себе си от обратното изкупуване на отпадъчни опаковки от напитки, дори и при отсъствието на национална депозитна система за отпадъци, когато финансовите им стимули ще са доста по-добри, отколкото са сега при провеждането на пилотни инициативи, каза Ташева.  

Депозитната система за отпадъци касае рециклирането на опаковките от напитки, всякакви материали от стъкло, метал и пластмаса, обясни събеседничката. Това е една забравена система, която преди е функционирала в България и в момента съществува под формата на доброволна система за събиране на стъклените бутилки от бира.

„Това означава, че когато купуваме дадена напитка, заплащаме малка сума, която е над стойността на самия продукт – залог, че ние ще върнем празната опаковка и ще си получим обратно този депозит. Тази система е добре позната в над 50 страни. Работи безотказно и се постига обратно приемане на 80, а в някои случаи и над 90% от опаковките на пуснатите на пазара напитки. Това е нещо, от което има огромна нужда в България. Защото всички сме свидетели на тежкото замърсяване с такива отпадъчни материали“.

Относно рисковете от прилагането на системата гостенката каза, че винаги има рискове, когато се прилага една добре забравена система отново, но по нов начин. „Сега сме точно на този етап, когато се кове политиката и рамката на тази система. Сега е моментът да се съобразят поне две неща, които са ключови за успеха на една такава система“, обясни тя.

„Първото е самото ниво на стойността на депозита – колко стотинки да бъде, за да е достатъчно мотивиращ за хората да върнат опаковката, а от друга страна не трябва да е твърде висока, за да не предизвика хората да прибягват към измами. Другото нещо е достъпността на системата. Трябва да се прецени кои да бъдат обектите, които да са задължени да приемат опаковки“.

За предизвикателствата в България Тошева добави, че голяма част от търговията се случва през малки търговски обекти, за които една машина за обратно връщане е непосилна инвестиция, но за тях има вариант да приемат ръчно опаковките. „Въпросът е, че те нямат асоциация или сдружение, която да ги представлява и от там е трудно да се прецени какви ще са трудностите за тях“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *