Ще успее ли процесът за импийчмънт срещу Джо Байдън?

Ще бъде ли президентът Байдън принуден да напусне Белия дом след разследването за корупция, което беше обявено вчера от говорителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти? Малко вероятно е.

Дори няколко републиканци казват, че разследванията на председателя на надзорната и съдебната комисии досега не са успели да представят никакви доказателства и дори да разкрият нещо, процесът на импийчмънт вероятно ще се провали.

Първо, аритметиката е срещу Маккарти. Успешният импийчмънт изисква подкрепата на две трети от Сената. Демократите държат слабо мнозинство в горната камара и има много републиканци, които смятат, че процесът е загуба на време или както каза един от тях вчера – „глупава задача“.

Дори в Камарата на представителите, където ще е необходимо просто мнозинство за импийчмънт на Байдън, има републиканци, които смятат, че преследването на Байдън ще бъде контрапродуктивно.

Фактът, че Маккарти започна разследването вчера без гласуване – въпреки че миналия месец изрично каза, че няма да направи това – може да хвърли светлина върху това дали той има подкрепата в Камарата, за да настоява за импийчмънт на президента. Изводи могат да се правят и от това, че той не отговаряше на въпросите на репортери вчера.

Така че защо Байдън да се притеснява? Процесът ще отнеме ценно време и е вероятно допълнително да отслаби Конгреса в очите на американската общественост.

Отговорът се крие в около 20 членове на Камарата, които наричат себе си фракция на свободата и са верни последователи на Доналд Тръмп.

Малкото републиканско мнозинство в Камарата означава, че те държат баланса на силите там. Отне четири дни и безпрецедентните 15 гласувания, за да спечели Маккарти председателския пост през януари, като Фракцията на свободата изисквашена всеки етап. В един момент, когато най-известното лице на групата Марджъри Тейлър Грийн вдигна телефона си, за да покаже, че „DT“ се обажда, нямаше съмнение кой управлява.

Само часове след вчерашното обявяване на импийчмънта на Маккарти, друг представител на свободата, Мат Гетц, предупреди, че това е само „бебешка стъпка“ и че той ще започне предложение за принудително отстраняване на Маккарти без пълен импийчмънт на Байдън и сметки за разходи, за да обезпечи съдебното преследване на Тръмп .

В едно отношение групата се опитва да отклони вниманието от собствените правни проблеми на Тръмп. Това, че Байдън е обвинен в корупция, донякъде намалява въздействието на 91 наказателни обвинения, пред които е изправен бившият президент.

От друга страна, това дава на групата влияние и по други въпроси. През следващите няколко седмици Камарата ще бъде принудена да гласува дали да разшири или не финансирането на федералното правителство.

Започването на процеса по импийчмънт беше първият опит на Маккарти да привлече някои членове на Конгреса, дори ако това отблъсна други по-умерени републиканци.

Маккарти е политически оцелял и откакто стана председател на Камарата на представителите, трябваше да „танцува на глава на карфица“, за да направи всички щастливи. Той знае, че разследването за импийчмънт е тактика за задържане на Фракцията на свободата под контрол, но също така знае, че в крайна сметка няма да постигне това, което искат.

Анализ на Алистър Дубър за The Times.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *