1 млн. лева за фирма, обявена за пипало на „Октопод“-а

1 милион лева обезщетение спечели фирмата „Голд лизинг“ за причинени вреди заради дългогодишно разследване след акцията „Октопод“ през 2010 г. Това стана ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС), което е окончателно.

Историята на „Голд лизинг“ и последвалата съдебна сага тръгва на 10 февруари 2010 г. Тогава МВР и прокуратурата зрелищно арестуват Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Всичко това се случва в прословутата акция „Октопод“.

Същия ден разследващите претърсват офиса на „Голд лизинг“ и изземат компютрите и цели 63 чувала с документация. Сред тях са всички оригинални лизингови документи на фирмата – договори, погасителни планове, оригинални свидетелства за регистрация на автомобили, застрахователни и счетоводни документи, изпълнителни листове срещу длъжници, кореспонденция с лизингополучатели и с държавни институции. В офиса на дружеството не остават никакви документи и компютри освен някои архивни папки за много стари периоди, които нямат общо с разследването.

Впоследствие излизат множество публикации, че „Голд лизинг“ е част от пипалата на „Октопод“-а и че чрез дружеството са прани пари на ъндърграунда. След известната спецакция са образувани три основни дела. Те стават популярни като „Голям Октопод“, в който останаха тежките икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция, и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда. До съд стигна само последното и все още се точи.

Документите, иззети от „Голд лизинг“ през 2010 г., са по делото „Голям Октопод“, а процесът за него беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

Още в края на февруари 2010 г. от фирмата изпращат искания до всички нива на държавното обвинение – от наблюдаващия делото в Софийската градска прокуратура до главния прокурор, да й бъдат върнати иззетите документи и компютри, защото това прави работата им невъзможна и им коства стотици хиляди левове. Получават отказ от Софийската градска прокуратура. После настояват поне да получат оригиналите на свидетелствата за регистрация на автомобилите, които дружеството предоставя на лизинг. Така на 1 юни 2010 г. те са им върнати. През март 2011 г. получават обратно и девет компютъра, но отказват да им върнат документите.

През април 2011 г. от фирмата се оплакват на Инспектората към Висшия съдебен съвет, че с неправомерни действия и бездействия наблюдаващите прокурори я възпрепятстват да осъществява дейността си. От фирмата твърдят, че ги лишават от възможност да защитят по съдебен ред правата си срещу неправомерни действия на некоректни клиенти, например такива, които мотаят вноските за автомобилите.

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *