55% от българите смятат, че няма достатъчно поле за реализация на младите хора

60% от българското общество смята, че образователната система не подготвя достатъчно добре младите хора, за да могат лесно да си намерят работа, а 25% от хората смятат, че образователната система го прави. Това заяви Евелина Славкова от „Тренд“ по време на кръгла маса „Работа за младите, младите на работа“. Тя представи данни от социологическо проучване проведено от агенцията в период 28-5 март 2023г. посредством 1004 ефективни интервюта с респонденти над 18г., предаде репортер на БГНЕС.

Славкова обясни, че според 75% от хората младите не могат да си намерят работа заради ниско заплащане, 51% смятат, че това се дължи на лоши условия от работодателите, 50% от анкетираните са посочили липса на работни места, а 48% посочват липсата на опит.

По отношение на това дали държавата трябва да намира работа на младите – 42% смятат, че държавата е длъжна да им намери работа, а 51% смятат, че намирането на работа е лична отговорност на младите.

“33% процента смятат, че младите хора имат достатъчно възможности за професионална реализация, а 55% са на обратното мнение”, отбеляза тя.

От социологическото изследване става ясно, че 88% от българското общество смятат, че трябва да има повече политики, насочени към безработните младежи, а 86% са посочили, че трябва да има конкретни политики към младите хора. “71% от висшистите в България смятат, че трябва да има реформа във висшето образование”, посочи Славкова.

От анкетата на “Тренд” става ясно, че 75% от анкетираните смятат, че работа за младите хора има само в големите градове, 66% от анкетираните посочват, че младите хора трябва да имат връзки, за да намерят добра работа, 56% от хората смятат, че младите хора могат да си намерят по-лесно работа в чужбина отколкото в България, а 32% от анкетираните посочват, че младите хора в България са мързеливи и затова не могат да си намерят работа.

“България през последните години е изправена пред каскада от кризи – финансова, икономическа и здравна. Но имаме и още един – демографска катастрофа. Без качествена работна сила имаме срив в икономиката, буквално цели сектори са заплашени. Над 18% от младите българи от 15-30 години нито работят, нито са образовани и това създава голямо предизвикателство не само пред образователната система, пазара на труда, но и пред българската икономика. Мисля си, че всеки ден, в който не взимаме мерки за преодоляване на това предизвикателство, подпомагаме бедността, социалното наслоение, социалното изключване на уязвимите групи и в крайна сметка понижаваме благосъстоянието на нацията”, каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Витанов отбеляза, че на изборите преди няколко дни едва 15% от младите хора са гласували. “Същевременно имаме относително ниски нива на безработица – 3,9% по последни данни. Когато става дума за млади хора между 15-24 г. в България са едва 9,2% и а 5,3% при тези до 34г.”, посочи той и уточни, че с кръглата маса искат да съберат младите хора заедно с представители на институциите, за да обсъдят тази толкова важна тема.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *