Eкоактивисти надраскаха Бранденбургската врата

Снимка: БГНЕС

Екоактивисти напръскаха с оранжева и жълта боя колоните на Бранденбургската врата в Берлин и настояха за спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г., предаде Ройтерс.

„Членове на така нареченото „Последното поколение“ тази сутрин напръскаха със спрей колоните от източната страна на Бранденбургската врата“, съобщи берлинската полиция в социалната мрежа „Екс“.

В съобщението се посочва, че служителите на реда са използвали водни струи, за да попречат на протестиращите да се покатерят върху паметника. Всичките 14 активисти са били задържани.

„Последното поколение“, базирана в Германия организация, част от общоевропейската мрежа А22, се появи на първите страници на вестниците в Германия със стотици блокади на пътища от протестиращи, които се залепят за асфалта.

Техните действия предизвикаха остра реакция от страна на правоприлагащите органи в редица федералните провинции на Германия.

„Няма да спрем нашия протест, докато не се направи необходимото. Трябва да се откажем от петрола, природния газ и въглищата най-късно до 2030 г.“, се казва в съобщението.

Германия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2045 г., но не е постигнала годишните си цели през последните две години, припомня БТА.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *