NYT: Български заводи тайно снабдяват Украйна с боеприпаси


NYT: Български заводи тайно снабдяват Украйна с боеприпаси

Снимка: БГНЕС

Отдавна Украйна разчита на руски оръжия за въоръжените си сили. Сега планът е тя да се сдобие с боеприпаси от съветската епоха с помощта на производители дори в селските райони на Източна Европа.

New York Times разказва, че част от този план са военните заводи в две умиращи български селища – Костенец и Сопот, предаде „24 часа“.

Заводът „Терем“ в планинското селце в Западна България Костенец, спира да произвежда 122-милимeтpoви артилерийски cнapяди през 1988 година с края на Студената война. Но миналия месец, 35 години по-късно, заводът отново пуска производството.

Още по темата

26 фев 2023 19:23

116

24 фев 2023 09:00

69

23 фев 2023 14:17

28

Работата е елементарна, но изключително опасна. За жителите на Костенец обаче, това е добре дошла възможност въпреки риска от смърт, защото означава повече работни места.

Нахлуването на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветската епоха в изключително важен материал, тъй като западните държави се опитват да снабдят Украйна с боеприпасите, необходими за предотвратяване на нападението на Москва.

Малките градове в България с многобройно проруско население може да изглеждат малко вероятни опорни точки на военните усилия на Украйна. Но една година след началото на войната, въпреки притока на модерни западни оръжия, украинската армия все още разчита предимно на такива, които изстрелват стандартни съветски боеприпаси.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *