Активни потребители: Опасността е да не влезем в рецесия


Активни потребители: Опасността е да не влезем в рецесия

Снимка: БГНЕС

„Временните мерки за ограничение на цените не са световен прецедент. Те се прилагат, когато има опасност пазарът да изпадне в паника, когато има липси на дадени стоки. Ситуацията тръгна от COVID-19, от печатането на нови пари. Сега имаме недостиг на стоки”. Това заяви Богомил Николов от асоциация „Активни потребители” пред Нова телевизия.

По думите му привнесената инфлация започва да затихва. „Сега по-скоро опасността е да не влезем в рецесия, в криза, което е по-лошо”, обясни Николов.

Той обясни, че правителството иска краткосрочни мерки и моментални решения. „Няма инструмент, който да спре инфлацията изведнъж – тя тръгва бавно и спира бавно. Всеки един загубен ден удължава възможните ефекти. Трябва да се промени механизма на субсидиране, прословутата формула на декар облагодетелства”, каза директорът на „Активни потребители”.

Още по темата

14 мар 2023 10:00

84

14 мар 2023 09:52

33

13 мар 2023 10:50

19

Той смята, че е нужна промяна в механизма на субсидиране на селскостопанските производители. „Зеленчукопроизводството и производството на плодове трябва да е по-добре субсидирано. Там човек събира доматче по доматче или ягодка по ягодка”, каза Николов.

Според него е нужно да има една „пазарна кошница” от стоки, които да са с по-ниско ДДС. „България остана единствената държава, която облага с 20% млечните продукти. Ако инфлацията върви нагоре, цената на хляба с намалено ДДС би трябвало да е под тази линия”, заяви Богомил Николов.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *