Анализатори: Ще премине ли Путин към категорията „война“?

Не се оправдаха очакванията на редица наблюдатели, в това число и на Руската федерация, че в центъра на речта на Путин ще бъде обявяване на онова, което се водеше „военна операция“ с ограничен капацитет на територията на Украйна, към състояние на война между Русия и Украйна.

„Ако се обърнем към руската военна доктрина, има огромна разлика преминаването към фазата на война. Това означава освобождаване или развързване на ръцете на военните и на политическото ръководство за използването на всякакъв вид оръжия и използването на всякакъв вид цели“, каза международният анализатор проф. Захари Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според колегата му Илия Лазаров излизането на Русия от „Нов СТАРТ“ е политически акт.

„Най-вероятно ще започнем една нова надпревара във въоръжаването. Излизането от това споразумение не означава дали ще се използва или не ядрено оръжие. То може да бъде използвано винаги, когато се прецени от ръководството на Русия. Въпрос е на издържане на нервите или на грешка. Колкото повече се автоматизират тези системи и имат изкуствен интелект вътре, толкова повече вероятността за грешка се увеличава. Това е нещо естествено. Тази война, която се води, ако тя стигне до етап, че да се застраши съществуването на руското ръководство, не съм сигурен дали то няма да използва някакъв вид ядрено оръжие“, каза той.

Проф. Захариев отново подчерта, че е било изключително важно дали Путин ще премине към категорията „война“: „Това означава, че той оставя вратите отворени за евентуални мирни преговори, остави вратите отворени за своя китайски приятел Си Дзинпин, който трябва да обяви в петък така шумно дискутирания проект за мир в Украйна, при определени гаранции.“

Лазаров смята, че Китай е големият печеливш от този конфликт.

„Най-вероятно в този план Си Дзинпин ще включва териториални отстъпки от страна на Украйна към Русия, Киев на този етап няма да приеме. На Русия ѝ трябва елегантен вариант за изход. Трагедията на руското ръководство в момента е, че „царят беше подведен от царедворците“. Те му обещаваха бърз парад и връщане на Виктор Янукович. Той беше най-голямата грешка на Путин, беше нефелен като политик и оттам тръгна този срив“, посочи международният анализатор.

По думите на проф. Захариев руските олигарси са допринесли за сегашното състояние на Украйна.

„От една страна имаме нашия свят, а ние сме част от него, който иска да запази сегашното наше господствено статукво в политиката, а от другата страна има желание за пренареждане – Китай, който се въздига, Русия, която иска да си върне част от империята. Путин е на 70 години, той мисли много повече за историята и за това, което ще бъде той в бъдеще, отколкото за сегашния период“, коментира още Лазаров.

Той бе категоричен, че битката в САЩ ще реши какво ще се случва оттук нататък.

„Антикитайската риторика в САЩ се засилва все повече и повече. Натискът, който указва Вашингтон на Европейския съюз, за прекъсване и блокиране на отношенията с Китай, става все по-силен“, каза още проф. Захари Захариев.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *