Бездействат ли институциите по разкритията „Магнитски“?

„Този списък ни показва, че от предишния списък не сме направили този напредък, който нашите партньори в САЩ и Великобритания очакват от нас. Българските институции не са си свършили работата и няма последици след тези разкрития. Непрекъснато имаме натиск отвън за реформи, но не се среща с необходимата политическа воля в България“. Така коментира в „България сутрин“ Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията новия списък със санкционирани българи по закона „Магнитски“.

Още по темата

13 фев 2023 10:21

49

11 фев 2023 18:05

388

Според него най-притеснително е, че сме получили срамно петно – страната в Европа сме най-голям брой високопоставени политици, които са включени в този списък.

„Попадаме в много притеснително семейство. Не виждам политическа воля да се направи каквото и да било вследствие на тези разкрития. Имаме достатъчно институции, които сме градили в последните 30 години, които имаха достатъчно време да съберат информация какво се случва по тези казуси. По-голямата част от тези институции заемат странна позиция на изчакване и на „дайте ни доказателства“, каза още Марков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му решението на американското правителство е достатъчно основание за предприемане на мерки у нас.

„Няма воля в момента, нямаше и в предходните няколко години. Става въпрос за корупция и злоупотреби с държавни пари. Трябва да се намесят Антикорупционната комисия, МВР и прокуратурата. Законът „Магнитски“ не е приложим у нас, не е и редно да бъде приложим. Това е решение на чуждестранно правителство. Българските институции трябва да защитят нашия национален интерес. Посочени са конкретни сфери, в които се предполага, че тези лица са извършвали незаконни действия“, обясни Марков.

„Това вероятно няма да се отрази директно за влизането ни в Шенген, но е поредният ясен сигнал, че България не предприема ефективни действия за противодействие на корупцията по високите етажи на властта“, подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *