Борисов след „трудно описуеми“ преговори в Брюксел: България получава €29 млрд. Ето за това заслужавам да ми се иска оставката!

Общият размер на средствата по многогодишната финансова рамка (МФР) и пакета „Следващо поколение ЕС“ за България е близо 29 милиарда евро. Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече – над милиард евро – по новата МФР в сравнение с настоящата. Това при положение, че общият размер на новата МФР е с 62 милиарда евро по-малък от сегашния (заради излизането на Великобритания – бел. ред.). Ето за това заслужавам да ми се иска оставката, заради близо 2 милиарда повече при това окастряне! Тези, които днес ще се упражняват, нека да го знаят. В най-тежката обстановка за ЕС!

Това заявява министър-председателят Бойко Борисов във видео, излъчено в официалния му профил във Фейсбук рано тази сутрин след „четири нощи, пет дена, които трудно могат да се опишат“ на преговори между лидерите на ЕС в Брюксел за рамката (т.е. новият 7-годишен бюджет, от 2021 до 2027 г.) и пакета за възстановяване на Европейския съюз от коронавирусната криза.

Видеото предизвика остри коментари. Твърдението, че България „получава“ 29 милиарда евро бе опровергано от евродепутата Радан Кънев. Позицията му вижте тук.

Преговорите в Европейския съвет, на който и Борисов е член, приключиха със споразумение в ранните часове на 21 юли. Първи за него съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел с една дума в Туитър – „сделка“. По-късно на брифинг с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той започна изложението си така: „Направихме го. Европа е солидна, здрава и най-вече единна“. 

Общият размер на МФР е 1 трилион и 74 милиарда евро, а на пакета – 750 милиарда евро.

The Gorgeous Danube Delta in 4k – from Tulcea RomaniaCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox PlayerADVERTISEMENT

Парите за кохезия, устойчивост и ценности са намалени от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване има за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро, предава кореспондентът на БНР.

Преговорите между европейските лидери започнаха на 17 юли и трябваше да завършат на 18-и. Вместо споразумение към този момент имаше остро противопоставяне по въпроса за размера на фонда за възстановяване от COVID кризата и съотношението в него между парите за безвъзмездни плащания и за заеми. Нареклите се „пестеливата четворка“ лидери на Швеция, Дания, Австрия и Нидерландия плюс Финландия отказаха да приемат €500 милиарда от 750-милиардния пакет да бъдат дадени под формата на безвъзмездни грантове. Водени от нидерландския премиер Марк Рюте, те поставиха максимум от €370, който да е обвързан с изпълнение на условия, включващи правото да се блокират искания за безвъзмездна помощ. Останалите държави – включително най-засегнатите от коронавируса Испания и Италия – отказаха сумата да падне под 400 милиарда. Унгария и Полша заплашиха с вето при обвързване на отпускането на средства с изпълнение на условия, касаещи демокрацията. Едно от тях бе обвързването на помощта с върховенството на закона в съответната страна.

Борисов

„От 17 юли, петък, почнахме и влязохме с четири отворени въпроса – разказва Борисов във видеото. – Първо, какъв да бъде общият обем на средствата по многогодишната финансова рамка и по пакета „Следващо поколение“. Какво да бъде съотношението между грантове и заеми и тук беше истинска война. Знаете – преди известно време канцлерът Меркел и президентът Макрон казаха: „500 милиарда евро грантове плюс 250 (млрд.) заеми“.

Какво ли не се чу… Да се надявам, че всички колеги са забравили престрелките помежду си и обидите.

Снощи, към 24 часа българско време, се спряхме на 390 (млрд.) грантове и на 360 заеми.

Към 4:30 ч в последния си рунд, след моето ходене до 11-ия етажа, сърдене, връщане, беше вкарана точка 67, в която за първи път се дават 200 милиона за изоставените райони в България.“

Договарянето на 200 милиона за Северозапада Борисов нарича „най-голямата битка“ и добавя, че целта е те да станат конкурентоспособни. „Ето сега, както се правят заводи във Враца, да им се направят пътищата.“

„Успяхме да запазим средствата по кохезионна политика и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия – казва още премиерът. – За кохезионната са заложени €9 млрд., с €800 млн. повече. Това е важно за постигане на основните ни цели: конкурентоспособност, растеж, заетост.

Средствата от Фонда за справедлив преход – с половин милиард евро. Средства по миграция и сигурност – успяхме за външната ни граница на ЕС също 200 милиона евро. Западните Балкани – ангажиментите към тях също са потвърдени.

От средства по пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на €7,7 милиарда грант. Основната част от тези средства, в размер на 6 милиарда евро, са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и нисковъглеродна икономика.“

За договореното за България, според Борисов, заслуги имали канцлерите на Германия – Ангела Меркел, и Австрия – Себастиан Курц, френският президент Еманюел Макрон, министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *