Борис Бонев: Моят призив към ПП и ДБ е да се фокусираме върху София и местните избори

Моят призив към ПП и ДБ е да се фокусираме върху София и местните избори, заяви лидерът на партия „Спаси София“ Борис Бонев пред БНР.

Председателят на скоро сформираната политическа формация преди изборите, заяви, че преговаря с ПП и ДБ за кандидатура за кмет на столицата, като тогава изтъкна, че не държи да е точно неговата.

Отказът на ПП-ДБ да подкрепят ГЕРБ е логичен, категоричен е още Бонев. И напомня на ПП и ДБ, че съвместните им действия трябва да се сформират, за да не пропилеят шанса да сложат край на управлението на ГЕРБ в София, понеже, по думите му, хората вече били уморени от него. Важно е бъдещето на София да не бъде поставяно на карта, смята Бонев.

„Шансът е един и той е веднъж на 4 години. Ако бъде пропилян, хората няма да ни го простят. Не мога да приема ,че сме обречени на ГЕРБ. Не вярвам, че ще се случи коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. Това би било предателство към стотици хиляди хора в София“, коментира лидерът на „Спаси София“.

И изтъкна, че има огромна разлика между местните и националните избори, посочи Бонев.

„На местните хората очакват конкретика. Важно е кандидатът за кмет да я има. Не трябва да разчитаме, че ще спечелим с процент или два разлика“, напомни той.

„Много градове и крепости на ГЕРБ могат да паднат. Така ще може да се спре и кризата на национално ниво. Всички в момента правят калкулации с оглед на местните избори“, анализира Борис Бонев поведението на партиите в този момент, когато остават месеци до кметските избори.

Според лидера на „Спаси София“, от една страна на парламентарния вот се е видял максимумът на ГЕРБ, но от друга, въпреки победата в столицата, с техния резултат ПП и ДБ нямаше да постигнат мнозинство в Столичния общински съвет, ако това беше местен вот.

„Видяхме какъв е техният максимум. Назрял е исторически момент за промяна в начина, по който се управляват българските градове. Безотговорно ще бъде, ако силите, които имат възможността и амбицията да направят тази промяна, се провалят. Резултатите от изборите говорят, че нещата не вървят добре. Въпреки победата на ПП-ДБ в София, ако това бяха местни избори, нямаше да имат мнозинство в Столичния общински съвет. А без такова, който и да бъде избран за кмет, вероятността да изпълни намеренията и обещанията си е почти нулева. Общинският съвет има сериозна власт“, коментира Бонев.

„Дори и в контекста на национални преговори за правителство, в които София да бъде разменна монета за спокойствие на първите двете политически сили. Не е и моментът да се правят грешки и компромиси, свързани с кандидата за кмет, с екипа на този кмет, с приоритетите и кампанията, която трябва да бъде проведена“.

„Хиляди анализатори бабуват за коалиция между първите две политически сили. За нас това е недопустимо реабилитиране на ГЕРБ. Намирам за наивно да си затворим очите за всички онези проблеми, които ГЕРБ създаде на национално и местно ниво“, заключи Бонев.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *