Британското разузнаване: Русия въведе нова стратегия за ракетни удари

Последният руски ракетен обстрел, при който се съобщава за най-малко 25 цивилни жертви в Украйна, показва нова и по-безразборна стратегия за нападение, смята британското военно разузнаване, цитирано от ДПА.

„Обстрелът включваше по-малко ракети в сравнение с атаките през зимата и е малко вероятно да се е целел в украинската енергийна инфраструктура“, написа днес в „Туитър“ британското  министерство на отбраната.

Има реална вероятност вчера Русия да е искала да порази украинските хамбари с резерви, както и наскоро пристигнали военни доставки, се казва в последната сводка на британското разузнаване.

Още по темата

29 апр 2023 08:32

82

28 апр 2023 07:20

135

Чрез действията си Русия е извършила „неефективен процес на прицелване“ и „е предпочела това, което възприема като военна необходимост, пред съпътстващите го щети, сред които е смъртта на цивилни граждани“, се казва още в сводката.

При атаката са използвани най-много крилати ракети от началото на март, което показва, че „Русия се дистанцира от използването на далечни удари“.

Освен това са използвани по-малко ракети отколкото през зимата, когато Русия главно се целеше в украинската инфраструктура, казва министерството, което издава ежедневни сводки на разузнаването, свързани с хода на войната.

Украинската армия заяви, че общо през нощта срещу Украйна са били изстреляни общо 23 ракети, като 21 от тях, както и два дрона, са били свалени. Десет жилищни блока са били поразени в централния град Уман в Черкаска област, а жена и дете в източния град Днепър са загинали при среднощния обстрел, отбелязва ДПА.

„Нашественикът в страната не спира да доказва, че основната цел на тази война е терорът и унищожаването на украинците и на всичко украинско“, написа в „Телеграм“ президентът Володимир Зеленски.

В същото време руското министерство на отбраната написа в „Телеграм“: „Безопасно в целта“.

(БТА, Десислава Николова)

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *