БСП няма да сменя Нинова на конгреса, винят Станишев за състоянието на БСП

Точно Сергей Станишев не би трябвало да дава оценки на партията, защото е един от хората, които носят вина. Предстои ни Конгрес, на който ще можем да си кажем всички неща. В дневния ред не фигурира смяна на председателя, това в момента не вълнува българските социалисти.

Това заяви пред Евронюз депутатът от БСП Атанас Зафиров. По-рано днес бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че се е загубила линията – БСП като алтернатива на ГЕРБ, че партията върви надолу и че е време за смяна на ръководството. По-късно на свой ред Зафиров заяви, че провалът не е на мандатоносителя БСП, а на цялата политическа система, в това число и на президентството.

„Той е наречен кризисен и това предполага по-различни действия, които ние се опитахме да приложим. На преден план изведохме нещата, които ни събират, а не тези, които ни разделят. Ако някоя партия имаше шанс в това Народно събрание за устойчиво мнозинство, това беше БСП. Ние следвахме една последователна логика на поведение и диалогичност, което ни даде възможност да запазим отворена врата за диалог с всичко в опит да сглобим нещо работещо“, заяви той.

По думите на Зафиров, от провелата се лидерска среща, на която дойдоха ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, може да изведат два положителни акцента: „Видяхме, че може да има диалог и върнахме разговора в парламента, където му е мястото.“

По отношение на съдебната реформа Атанас Зафиров смята, че се е показало мнозинство и характер. „Това беше един добър и правилен ход, който показа, че има консенсуси в партиите и обществото от нуждата за въвеждане на такива механизми“, каза той и добави, че промените в съдебната власт са приети само на първо четене, но в разглежданите законопроекти има предложения, които са на ръба на Конституцията, затова не бива да се бърза.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *