Вдигнаха заплатите с 3,4% спрямо миналата година

16% ръст в администрацията

Заплатите продължават да нарастват въпреки пандемията. През третото тримесечие на годината работните възнаграждения за един час труд са с 3,4% по-високи спрямо същия период на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Има няколко сектора със сериозен ръст на заплатите, а в други те са намалени.

В условията на пандемия много хора останаха без работа. Това са предимно хора с ниски заплати и затова средната заплата на тези, които продължават да работят, нараства. Освен това от началото на годината беше повишена минималната заплата, а в редица бизнеси вдигането на възнагражденията продължава.

Най-голямо е увеличението на заплатите в сектора „операции с недвижими имоти“ – с 25,3% спрямо миналата година, обявиха от НСИ. На второ място по повишение са заплатите в държавната администрация – с 16,2% на годишна база. Прчината за това е, че още в началото на годината възнагражденията на много чиновници бяха повишени с около 10%. А след това заради пандемията на служители в редица министерства и агенции, които работят на първа линия, заплатите бяха повишени с още 30%.

В сферата на финансите и застраховането разходите за заплати за един час труд са нараснали с 6,1% на годишна база, а в търговията повишението на възнагражденията е с 6,4%. В сектора „създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ ръстът на заплатите е с 6,5%.
Но в сферата на културата, спорта и развлеченията възнагражденията са с 12% по-ниски от миналата година. А в хотерите и ресторантите понижението на заплатите е с 5,1%. В преработващата промишленост намалението на заплатите е с 1,9%. А в сектора транспорт, складиране и куриерски услуги  – с 4,1%. Една от причините за това може да е наемането на много нови куриери на ниски заплати.

Източник: вестник Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *