Велев: Компании у нас планират спад до 20% на производството през 2024 г.

АИКБ организира конкурс за най-добра община за правене на бизнес, като ще се взимат под внимание обективни фактори за оценяване. Статистиката отчита отрицателно производство в страната. Има спад в експорта, които се дължи на забавянето и на места рецесиите сред европейските партньори, а компаниите планират 15-20% спад на производството догодина, спрямо 2022 г., това коментира Васил Велев, председател на управителния съвет на АИКБ, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Всички избори водят до ново начало и нови надежди и очаквания за подобряване на бизнес средата и полагане на усилие от страна на новоизбраните местни власти, каза Велев. АИКБ ще организира конкурс за най-добра община за правене на бизнес. Те ще оценяват по-обективни фактори като: заетостта в общината, улеснено издаване на разрешителни за строеж, разделно събиране на отпадъци и нивата на местните данъци и такси. По конкурса ще работят със сдружението на общините, а кандидатстването още не е започнало. Целят с него да откроят добрите общински практики.

С децентрализацията трябва да се отдадат и повече отговорности на общините, смята гостът. Той обясни, че има много общини, в които общината е най-големият работодател или единственият такъв. Той смята, че децентрализацията трябва да бъде предшествана с преразглеждане на териториалното устройство и планиране. Друг проблем е свързан с районите за планиране, които са 6 в страната. Северозападния и Северен централен район за планиране имат по-малко от минимално допустимото население. Той смята, че един вариант е намаляването на районите до 3, като един принцип, освен географските, може да е разпределение по трите електроразпределителни дружества.

Такава промяна не би засегнала ничии интереси, тъй като това са статистически райони, смята гостът. С такава промяна ще се увеличи интензитета на подкрепата на най-изостаналите области.

Данните, излезли тази седмица, които сочат влошаване на стопанската конюнктура в страната гостът смята, че не показват цялата картина. Той обясни, че тенденцията ще се засили и статистиката отчита отрицателно производство. Наблюдава се не просто забавяне, а спад в експорта заради забавената икономика и на места рецесията в европейските партньори на България, обясни гостът. Той допълни, че високите цени на енергията и нарушените доставки карат компаниите да планират от 15 до 20% спад на производството следващата година, спрямо 2022 г.

За решението на ЕЦБ за запазване на лихвените проценти гостът обясни, че ЕЦБ смята, че са стигнали до необходимите нива и допълнително повишаване на лихвените проценти ще нанесе повече щети, отколкото ползи, но той допълни, че ситуацията е по-сложна, за да бъде променена само промяна в един параметър.

България има голям потенциал за развитие на бизнес средата си, ако премахне административните пречки, корупционните практики и приложи върховенството на закона. Сигурността, която ще се създаде от премахването на тези пречи ще подобри бизнес средата у нас, смята гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *