Вносители на кемпери искат намаляване на таксите


Вносители на кемпери искат намаляване на таксите

Снимка: БГНЕС

За облекчаване на таксите за ползване на кемпери у нас призовават от бранша на вносителите на туристическите возила. От началото на годината интересът на българина към нови машини е висок, съобщи БНР.

Според плановете на Европейската комисия тегловият клас на шофьорската книжка, категория „Б“, може да бъде увеличен от 3,5 на тона на 4,25 тона в цяла Европа, но само след края на пробния период и само за автомобили с алтернативно задвижване. Този регламет би бил особено интересен за всички къмпингуващи, тъй като превозните средства за отдих вече често надвишават максималното тегло от 3,5 тона.

Антон Димчев – един от големите вносители на нови кемпери у нас, обяснява защо е така: „Тази възможност за 3500 килограма, категория „Б“, е била когато самите автомобили са били по-слабо технологични. Сега са много по-развити – спирачни системи, асистиращи системи, които имат, и мисля, че е добре да има възможност с любителска книжка да се карат малко по-тежки превозни средства. Това важи както за кемперите, така и за други специализирани автомобили. Има и такива електрически автомобили, които пък са по-тежки от 3 тона и половина. При всички положения ще има голямо облекчение, защото няма да се налага на любителите-шофьори да карат допълнителни курсове за някои от категориите „С“ или „С 1″“.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *