Възможните причини за потопа по Черноморието – обезлесяване и застрояване на дерета

Премиерът Николай Денков отчете пред депутатите ситуацията след наводнението по Южното Черноморие.

„Имаме загубени четири човешки живота. Винаги около такива трагедии обществото реагира с основание – по начин, който изисква отговори от държавата. Бих искал да разсея възможни критики, че държавата е реагирала късно. Реакцията на държавата в този случай беше буквално мигновена. Валежите започнаха през нощта и още сутринта преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на пожарна безопасност с 35 служители, два екипа водолази, което веднага започнаха да подпомагат изтеглянето на застрашените хора от съответните региони. Наред с хората, които живеят в населените места, имаше и около 4000 туристи – според данните на туристическите служби. Основните усилия бяха именно към изтегляне на застрашените граждани. Включително и деца – имаше група от около 60 деца, които бяха евакуирани по високите етажи на хотел, чиито подземни помещения бяха наводнени. Имаше и охрана по пътищата, за да не се рискува живота на хората, които тръгваха да пресичат през наводнени участъци“, заяви Николай Денков, цитиран от bTV.

Още по темата

8 сеп 2023 09:22

33

7 сеп 2023 09:37

178

„Още вчера започна подготовката за изграждане на временен мост при Царево, където е прекъсната връзката на юг – към Варвара. От първия ден на бедствието българската армия е на терен в готовност – със самолети, с вертолети. Беше използвана високопроходима техниха, за да се превозят вода и храна. Постепенно ситуацията се нормализира, електричеството и водоподаването са възстановени. Пречиствателната станция в Царево работoи“, посочи той.

Направен е оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са десет заявления, а по едно от тях вече е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лева.

“Ще бъде формирана междуведомствена комисия, която ще огледа щетите и в 14-дневен срок ще представи основните причини за наводнението и как да бъдат избегнати. Ако искаме да избегнем такива проблеми, подходът трябва да е системен”, каза още Денков.

Премиерът поясни, че служебният министър Карамфилова е установила, че на територията на страната има 360 участъка с риск от висока проходимост за водата, която застрашава населението. Седем от тях са в община Царево.

“За момента оценката за щетите в Царево възлиза на 30 млн. лева, средства са налични и сега е въпрос на добра организация от институциите, за да оправим максимално бързо нарушената инфраструктура”, допълни акад. Денков.

„Като възможни причини често се споменават обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат възможни причини, но дали са такива, в конкретния случай трябва да отговори комисията. Ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, които до момента не са правени“, каза още Николай Денков.

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, отбеляза Денков.

Николай Денков съобщи, че до този момент оценката на щетите в Царево възлиза на около 30 млн. лева, а в държавата са налични около 60 млн. лева, предназначени за преодоляване на бедствия и аварии
„Когато излезе докладът от междуведомствената комисия, ще ви информирам своевременно“, увери премиерът народните представители.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *