Гешев до ВСС: Не съм извършил нарушение на служебни задължения

В  становище, изпратено до ВСС, главният прокурор Иван Гешев посочва, че е не е извършил нарушение на служебните си задължения.

Той допълва, че не е давал никакви указания на разследващи, израелски експерт не е участвал в действия по разследването на взрива срещу колата му, а не е и допускан на мястото на огледа.

Отговорът на Гешев е по повод искането шестима членове на ВСС за предсрочното му освобождаване.

Главният прокурор прилага заповеди, от които става ясно, че в определени периоди от време е бил в отпуск. От тях се вижда, че от края на април до 17 май първо Красимира Филипова, а после Борислав Сарафов ще изпълняват длъжността главен прокурор поради неговото отсъствие.

Още по темата

23 май 2023 11:37

44

Иван Гешев пише, че трудно може да бъде разбрано твърдението на шестимата членове на ВСС за извършени от него тежки нарушения. „Става дума за преплитане на правомощията на главния прокурор като отделен държавен орган и тези като административен ръководител на прокуратурата, без да има яснота и конкретика“, пише още главният прокурор до ВСС.

Той допълва, че в и искането за отстраняването му са посочени текстове в НПК, които нямат връзка със служебните задължения на главния прокурор.

Гешев изброява и няколко факта – на 1 май функциите на главен прокурор са били делегирани на негов заместник. Главният прокурор уточнява, че дори и да беше на работа, отново няма как да е извършил нарушение, защото след взрива вече е придобил качество на пострадало лице.

Днес се появи второ искане за оставата му, подписано от четирима от педишните членове на ВСС.

Предстои Гешев и Сарафов да бъдат изслушани в четвъртък на Пленум на ВСС.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *