Гешев призна, че нахлуването в президентството било непремерено

Над две години след нахлуването в президентството главният прокурор Иван Гешев призна, че тези действия са били непремерени. Досега той отчиташе акцията като комуникационна грешка и твърдеше, че не била достатъчно добре обяснена на обществеността. Тази операция се превърна в един от катализаторите на протестите срещу последното правителство на Бойко Борисов. Хиляди хора излязоха по улиците с искане за оставката на Борисов и Гешев, докато главният прокурор обясняваше, че акцията била абсолютно законна.

Непремереност

Обществото остана с впечатление за непремереност, да кажем по този начин. Това мога да потвърдя и да приема като критика за действията на прокуратурата. Но държа да кажа – не за незаконосъобразност„, каза Гешев в интервю пред Кристина Патрашкова.

След това, без да цитира имена, той намекна за ареста на Борисов, извършен през март. Лидерът на ГЕРБ бе задържан за 24 часа, след което арестът му бе обявен от съда за незаконен. В същия дух бяха и решенията за пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Не защитавам никой политически лидер, но примерно арестът на някои политически лидери беше обявено от съда, че са незаконосъобразни„, заяви главният прокурор.

Гешев удобно пропусна, че задържането на арестуваните преди две години президетнски съветници Илия Милушев и Пламен Узунов също бе обявено за незаконно от съда. За първия оправданието бе, че има подозрения, че е издал държавна тайна. Узунов пък бе задържан в пловдивското село Първенец. По онова време прокуратурата активно разпространяваше негови чатове с бизнесмена Пламен Бобоков и образува дело за търговия с влияние. Две години по-късно няма никаква информация до къде са стигнали разследванията срещу Милушев и Узунов. Гешев обаче не пропуска да напомни, че за претърсванията в президентството е имало съдебни разрешения.

В прокурорското чекмедже

Подобно на разследванията срещу президентските съветници, делото срещу Борисов, Арнаудова и Горанов също потъна. Те бяха арестувани по подозрение за участие в изнудване на бизнесмена Васил Божков, който твърди, че е плащал десетки милиони подкупи, за да върви хазартният му бизнес.

След ареста им прокуратурата обяви всички действия за незаконни. От обвинението заявиха, че те трябва да се извършат отново, но този път по предписания в закона начин – от следовател. От тогава информация за производството не се дава.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *