Глобалният свят не е готов да осъди войната в Украйна

ЕК прекратява мониторинга на съдебната реформа и корупцията на България.

„Действително това е добра новина, действително няма връзка между мониторинговия механизъм за България и Румъния и членството в Шенген. Това е позицията, която освен Европейската комисия, защитаваше и България. Отпадането на този мониторинг създава по-добри условия за преодоляване на препятствието, особено от страна на Нидерландия. Това че няма да има мониторингов механизъм е плюс, ще има доклади, но те ще бъдат в рамките на общия ежегоден доклад на ЕС за всички 27 държави за корупция върховенство на закона“, каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Според него е добре да има диалог както с Нидерландия, така и с Австрия.

Войната в Украйна

По думите му Западът и Европейският съюз губят влияние сред останалия свят и си дават сметка за това.

„Глобалният свят не е готов да осъди войната в Украйна и хората съвсем открито задават въпроса: „Защо хората, които умират от войните в Йемен, Судан, Етиопия, са по-малко от хората, които умират в Европа“. Неслучайно сега се настоява за една по-справедлива система на международни отношения, която да отчита и техните проблеми, а не да бъде евроцентристка“, категоричен бе той.

Любомир Кючуков смята, че ще се стигне до споразумение за прекратяване на огъня: „Това няма да бъде мирен договор, който да реши въпросите. Териториалните проблеми ще останат за дълго нерешени. Украйна си дава сметка все повече и повече. Има „червени линии“, които се споделят от Русия и САЩ – да няма директен военен сблъсък Русия – НАТО. И това да не се прерасне в конфликт с използване на ядрено оръжие.“

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *