Говорят родителите, загубили децата си в катастрофи: Жестоко е

Национален протест срещу войната по пътищата. Центърът на столицата беше блокиран от шествие, в което почернени семейства настояват за справедливи наказания за убийците на пътя и за промени в законите. До организирането на демонстрацията се стигна след жестоката катастрофа, отнела живота на преди няколко дни на двама младежи на пешеходна пътека на столичния булевард „Сливница“.

Пред парламента те запазиха минута мълчание в памет на погребаните днес Ани и Явор, които загинаха пресичайки „Сливница“.

„Идвам от погребението, две без време загинали деца, от 30 години живея на този адрес, ежедневно виждам катастрофи, това трябва да се спре. Познавах и Ани – изключително слънчево дете, човек на изкуството“, коментира съседката на родителите на Ани – Доменика Стоянова.

„Жестоко е, няма думи, които да опишат тази трагедия. Нямаме повече деца за убиване и не би трябвало да имаме деца – убийци“, каза Жулиета, пред Bulgaria ON AIR.

Силвия е майка на Виктор, който е убит на пътя за Пловдив от шофьор, карал с превишена скорост под влияние на марихуана.

„Ние сме получили най-жестоката присъда в този живот – да надживеем децата си, за мен това не са присъди, колкото и голяма присъда да получиш, влизаш и излизаш от затвора, животът ти продължава, за нас той вече е свършил“, категорична е Силвия Въкова.

Блага губи 7-годишната си дъщеря на 19 юли 2021 година на пешеходна пътека.

„Моята дъщеря – 7-годишната Мони – беше убита в село Братаница на пешеходната пътека от полицай на ГДБОП – Владимир Панайотов от Пазарджик, година и десет месеца след това беше осъден на условна присъда. 3 месеца няма резултат, той сега лежи у тях, гледа си децата. Карал със 100 км/ ч, изпреварва колона автомобили, вижда детето, бързал за работа. Не мога да разбера, животът на детето ми руска рулетка ли е, от пешеходната пътека е изхвърлена на 40 метра, все едно е кукла. Потърсил помощ и казал: „Блъснах циганче“. Моето дете не е имало право да живее ли, какво е по-различно от неговите деца“, попита Блага Стоименова.

А Христина вече повече от година се бори с институциите, за да получи наказание убиецът на сина ѝ.

„По пътя Боровец – Самоков беше пометен от пиян шофьор, помля го. Той е вървял по пътя. Чакаме досъдебното производство и резултат, чакаме“, сподели Христина Дойнова.

Почернените семейства блокираха Орлов мост и стигнаха до министерство на вътрешните работи. Там те отново почетоха паметта на загиналите. И настояват за строги присъди за убийците на пътя и промени в законодателството.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *