Големите ни ски курорти изпратиха успешен сезон

С Великден окончателно бе сложен край на зимния сезон у нас. От утре любителите на белите спортове няма да могат да използват лифтовете в най-големите ни зимни курорти.

Сезонът официално беше закрит, въпреки че сняг по пистите все още има. Хотелиерите определят отминалите четири месеца като повече от успешни.

1 600 000 са туристите посетили страната ни през зимен сезон 2022-2023 г. Най-голяма заетост регистрират хотелиерите в Банско, Пампорово, Боровец и Мальовица. Хотелиерите отчитат между 8 и 12% ръст спрямо 2019 година. Надеждите на бранша са, че и предстоящото лято ще напълни допълнително хазната.

Близо 6 млрд. лева годишно са приходи от туризъм в България, като малко над 20% от тях са от зимен туризъм. Сезон 2022-2023 е повече от успешен за страната ни, въпреки липсата на сняг.

„Ние сме напред във всички показатели и като брой нощувки, и като туристи посетили страната ни, и като по-големи приходи“, каза директорът на Института по анализи в туризма Румен Драганов.

Светла е собственика на туристическа агенция. Тя споделя, че за този зимен сезон се броят на пръсти резервациите за родните зимни курорти. Причината е в сравнително високите цени на ски-картите

„Голяма част от нашите клиенти избираха дестинации, които не са свързани с българските зимни курорти и е парадоксално, че ние почти нямаме записвания за 3, 4 или 5 нощувки в България“, коментира тя. По думите й тази зима има голям има висок интерес към пътуванията към екзотични дестинации.

„Клиентите ни пренасочиха търсенето си на стандартни зимни ски почивки към Италия, а не към България. Голяма част от стандартните любители на белите спортове тази година избраха екзотични дестинации“, каза тя.

А в Слънчев бряг първите хотели отвориха за Великден и се напълниха с туристи от Румъния, Германия, Белгия и България. Летовниците използваха почивните дни, за да разгледат стария Несебър, а хотелиерите разчитат на по-дълъг сезон, благодарение на културния туризъм.

Хората минават през църквите, обикалят манастирите и завършват в Рилския манастир. През зимните месеци по морето работят предимно СПА хотелите, които разчитат на туристи целогодишно. Предлагат пакети с нощувки и включени в тях процедури. Въпреки скокът на цените средно с 15-20% почиващи не липсват.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *