Гърция блокира началото на преговорите на Албания с ЕС

Гърция блокира отварянето на първите пет глави в преговорите за членство на Албания към ЕС, съобщава информационният сайт „Юрактив“, като се позовава на източник, близък до Съвета на ЕС.

Според източника, говорил пред „Юрактив“, Гърция е блокирала писмо на 27-те страни членки на ЕС до Европейската комисия за начало на преговорите, като Атина е поискала от Тирана да покаже „креативност“ в разрешаването на сегашната двустранна криза.

Между Гърция и Албания възникна напрежение, след като през месец май етническият гръцки кандидат за кмет в Албания Фреди Белери бе арестуван два дни преди местните избори по подозрение в купуване на гласове.

Белери е кандидат на опозицията. Той спечели изборите в Химара, Южна Албания, но не можа да положи клетва, тъй като е зад решетките. Белери поиска от съда да му позволи да положи клетва или да бъде смекчена мярката му за неотклонение, но получи отказ от съда. Гърция призова няколко пъти Албания да позволи на Белери да се закълне, като определи случилото се като политически и етнически мотивирано. Албанското правителство посочи, че не се меси в работата на съдебната система.

През уикенда бяха разпространени слухове, че Атина е отказала да подкрепи писмо, с което от Европейската комисия се иска да започне преговори с Тирана по първите пет глави. Източник, близък до Съвета на ЕС, който е запознат с темата, потвърди пред „Юрактив“, че информацията за гръцка блокада е вярна.

Според източника Гърция е изтъкнала няколко проблема, свързани с върховенството на закона, включително случая на Белери, и прилагането на някои закони, свързани с гръцкото малцинство в Атина.

Същият източник е посочил, че е бил повдигнат и въпрос относно извършваното в момента преброяване на населението, след като членове на гръцкото малцинство са споделили, че не са били питани за религията и езика.

Албания започна през септември първото от близо 12 години преброяване на населението, което се извършва с таблети. Процесът винаги предизвиква противоречия, като различни групи твърдят, че не са били питани за езика, който говорят, или за религията, която изповядват. „Юрактив“ провери и потвърди обаче, че тези въпроси присъстват в приложението, което се използва при преброяването, и на тях трябва да бъде отговорено, за да се премине към следващия въпрос.

„Атина не затваря вратата (за присъединяване към ЕС), но има някои проблеми, които трябва да бъдат решени. Така, както стоят нещата от три седмици насам, процесът не може да продължи“, е заявил източникът. Той е подчертал, че албанската страна трябва да прояви „креативност“ за разрешаване на кризата във връзка с Белери.

Атина настоява да му бъде позволено да положи клетва като кмет, тъй като това е административно решение, което може да бъде взето от албанското правителство.

Критици в Атина твърдят, че в ситуацията са намесени и бизнес интереси, намеквайки, че правителството иска да запази контрол над разрешителните за строеж, издавани в Химара – популярна лятна дестинация с доходоносен пазар на недвижимите имоти. Затова Белери, който представлява гръцкото малцинство и албанската опозиция, е смятан за политическа заплаха – нещо, което Тирана отрича.

Около 0,9 процента от албанското население се идентифицират като етнически гърци, въпреки че този брой е оспорван от някои политици и представители на гражданското общество. Гърците са признати като официално малцинство в Албания, напомня „Юрактив“.
(БТА, София Георгиева)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *